Sfințirea noii fabrici de lumânări a Arhiepiscopiei Bucureștilor

Noua fabrică de lumânări a Arhiepiscopiei Bucureștilor, „Făclia Sfinților Români”, din incinta Mănăstirii cu hramurile „Duminica Sfinților Români” și „Cuviosul Teoctist”, a fost sfințită pe 28 octombrie a.c., de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, în prezența altor membri ai Sfântului Sinod, a colaboratorilor din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor și a conducerii mănăstirii de la Popești-Leordeni.

La finalul slujbei de sfințire, Întâistătătorul Bisericii noastre a mulțumit lui Dumnezeu pentru ajutorul dat spre împlinirea lucrărilor de organizare și de amenajare a acestei noi fabrici de lumânări, în condiții mai bune decât cele existente pentru vechea fabrică de lângă Arhiepiscopie și așezarea ei într-un loc plin de semnificații, subliniind că aceste clădiri ale Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române au fost proiectate de vrednicul de pomenire patriarhul Iustin și au fost duse la bun sfârșit de patriarhul Teoctist, întru pomenirea căruia mănăstirea a primit ca al doilea ocrotitor pe Sfântul Cuvios Teoctist. „Ne-am propus o fabrică de lumânări nouă, care să corespundă standardelor europene, în ceea ce privește poluarea, și să corespundă dorinței credincioșilor care cumpără lumânări, în ceea ce privește calitatea. Am dorit să fie inaugurată acum, în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și a Sfântului Iachint de Vicina, primul mitropolit al Țării Românești”, a spus Patriarhul României.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că este foarte bine ca lumânările destinate cultului liturgic să fie produse în apropiere de un lăcaș de cult unde se săvârșește zilnic Sfânta Liturghie, „pentru că lumânarea are un simbol puternic, al jertfei, credincioșilor darnici și harnici. Este simbolul credinței. Lumânarea este floarea credinței, ca simbol al dăruirii de sine în timp. O lumânare curată și frumoasă reprezintă un credincios care așteaptă învierea cea de obște și care se dăruiește din iubire față de Dumnezeu și față de semeni pentru a răspândi lumină în jur. Atât de multă lumină răspândim în jurul nostru, în timpul vieții pe pământ, cât iubim pe Dumnezeu și pe semenii noștri prin fapte bune. Lumânarea este un simbol al nostru, al fiecăruia, pentru că se jertfește, luminează în jur”.

Patriarhul a mai spus că simbolismul lumânării în cadrul slujbelor religioase trebuie să fie pentru toți creștinii un îndemn la o credință mai puternică în puterea și ajutorul lui Dumnezeu. „Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca acest simbolism al lumânării care înseamnă floarea credinței și floarea dăruirii de sine pentru a se regăsi pe sine în comuniune cu Dumnzezeu și cu sfinții din Biserica Lui să fie pentru noi un îndemn la credință mai puternică, la evlavie mai multă și la ajutorare mai multă”, a spus Preafericirea Sa.

În final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat importanța folosirii în cult a lumânărilor realizate în centrele special amenajate din cadrul Patriarhiei și a Episcopiilor din țară, pentru că „lumânarea este o jertfă făcută pentru comuniunea bisericească. Aprinderea unei lumânări nu este un act magic, ci este expresia credinței în comuniune cu Biserica, în care noi cerem ajutorul sfinților și mântuirea sufletului”.

Părintele Nicolae Crângașu, consilier economic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a explicat, în încheirea momentului festiv, cum s-a născut această fabrică și a subliniat câteva date tehnice despre noua fabrică de lumânări: „Ideea acestei fabrici de lumânări s-a născut ca o necesitate, pentru că lumânarea are o simbolistică care pe noi ne obligă să-i acordăm o foarte bună calitate. Vechea fabrică nu reușea o reciclare de foarte bună calitate și să scoată un produs finit de bună calitate și cu simbolistică de cult. De aceea, această nouă fabrică de lumânări are și un compartiment premergător liniei de producție care reciclează orice fel de resturi de lumânări și trimite un fluid foarte curat și pregătit pentru a arde frumos, liniștit și fără fum”, a spus părintele consilier Nicolae Crângașu.

Ca semn de prețuire și binecuvântare pentru acest moment deosebit, Părintele Patriarh a dăruit conducerii fabricii și tuturor celor care vor osteni acolo icoana Sfântului Ierarh Iachint de Vicina.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 253/ 30 octombrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată. Lăcașul de cult a fost ctitorit de Protoiereul martir Aurel Munteanu. Lucrările de renovare vizează înlocuirea învelitorii acoperișului cu tablă din cupru, retencuirea pereților, amenajarea curții și altele.…