Sfințirea noii Biserici din cartierul caransebeșean Pipirig

Noua biserică din cartierul caransebeșean Pipirig a fost sfințită ieri, 19 decembrie, de către Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți, în prezența unui mare număr de credincioși, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Ierarhul Caransebeșului a săvârșit ieri slujba de târnosire a bisericii Parohiei Pipirig, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie. În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Petrică-Ionuț Timiș, secretar al Protopopiatului Caransebeș, și pe părintele Pătruț Bănăduc, profesor al Seminarului Teologic ‘Episcop Ioan Popasu’ din Caransebeș. Totodată, chiriarhul a oferit Ordinul eparhial ‘Crucea Episcop Elie Miron Cristea’ – Clasa I pentru mireni primarului municipiului, Ion Marcel Vela, și ‘Crucea Episcop Elie Miron Cristea’ – Clasa II pentru mireni lui Dan Ioan Vânătoru, ambii ctitori ai lăcașului de cult. Au mai fost acordate Diploma de onoare ‘Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul’ și altor ctitori, precum și acte de recunoștință binefăcătorilor bisericii. ‘Este o dorință a noastră de aproape cinci ani, de când arhipăstorim la Caransebeș, să târnosim această biserică de mult începută a se zidi. Dacă vreți, acest lăcaș de cult este un frate geamăn al Catedralei noastre episcopale, care a început a se zidi tot în anul 1995 și iată că Dumnezeu a rânduit ca ambele biserici să fie târnosite în același an al mântuirii 2010. Aceasta este cea dintâi datorie a Bisericii, de a asigura lăcașuri de cult pentru credincioși, de a asigura spațiul fizic, dar și duhovnicesc, pentru lucrarea mântuirii. Felicităm așadar pe toți preoții, ctitorii și binefăcătorii acestei noi mirese a lui Hristos și așteptăm ca, de acum înainte, să creșteți duhovnicește și să vă înălțați, asemenea acestei biserici pe care astăzi am târnosit-o, iar apoi să dați și celor lipsiți. Știm că acest cartier din Caransebeș se confruntă cu multe nevoi materiale. De aceea, îndemnăm pe părinții slujitori să se implice mai mult din punct de vedere filantropic. Prin bunăvoința Administrației locale și prin contribuția substanțială a Centrului Eparhial, cantina în care a funcționat fostul paraclis al parohiei va deveni o cantină socială și astfel, pornind de la Liturghie, împlinim lucrarea filantropică, așa cum ne-o cer Mântuitorul Iisus și împrejurările cotidiene’, a spus Preasfințitul Lucian.

La final, toți credincioșii s-au închinat înaintea Sfintei Mese, potrivit tradiției Bisericii noastre, și au primit calendare și iconițe din partea ierarhului, precum și pachețele din partea parohiei.

15 ani de muncă și rugăciune

Înființată în anul 1995, Parohia Pipirig, care are ca hram ‘Pogorârea Duhului Sfânt’, este una dintre cele mai importante comunități ortodoxe din Caransebeș, situându-se în zona blocurilor din municipiu de pe Timiș și Sebeș.

Până ieri, această comunitate nu a avut un lăcaș de închinare, unde să-și poată desfășura cultul divin-public, credincioșii rugându-se într-un paraclis amenajat dintr-o cantină a unui liceu. Locul pentru construcția bisericii a fost binecuvântat de episcopul Emilian Birdaș, în anul 1995, iar construcția lăcașului a început în 2004, în timpul arhipăstoririi Preasfințitului Episcop Laurențiu Streza, actualmente Mitropolitul Ardealului. Piatra de temelie a bisericii a fost așezată în anul 2006, la praznicul ‘Pogorârii Sfântului Duh’, de către Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului. Biserica a fost construită între anii 2004 și 2010, în stil bizantin, din cărămidă, acoperită cu tablă din cupru, pictura urmând a se executa în tehnică frescă.

Comentarii Facebook


Știri recente