Sfințirea Mare a Apei pe Colina Bucuriei

Numeroși credincioși au fost prezenți astăzi, 6 ianuarie, pe Dealul Patriarhiei. În ziua Sărbătorii Botezului Domnului Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfințirea cea Mare a Apei, în fața Reședinței Patriarhale, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit credincioșilor despre importanța acestei slujbe care se oficiază doar de două ori pe an, în Ajunul Bobotezei și în ziua Botezului Domnului.

Credincioșii gustă din Agheasma mare timp de 8 zile, de la Bobotează până pe 14 ianuarie, atunci când Biserica prăznuiește Odovania Praznicului Botezului Domnului.

„Agheasma Mare se gustă timp de opt zile începând cu ziua de astăzi. De ce opt zile și nu șapte? Pentru că în Ectenia Mare de la această slujbă de sfințire a apei se spune că este curățitoare spre viață veșnică și veșnicia este simbolizată cu cifra 8. Deci, această putere curățitoare spre viață veșnică înseamnă în primul rând învierea sufletului nostru din moartea păcatului; ziua învierii este socotită ziua a opta, ziua veșniciei”, a precizat Preafericirea Sa.

Referitor la Agheasma Mare, Părintele Patriarh a arătat că această apă sfințită este aducătoare de binecuvântare.

„Această apă sfințită în ziua Botezului Domnului se folosește pentru curățirea de păcate a sufletului și a trupului, pentru tămăduirea de boli și vindecarea de patimi, pentru sfințirea sufletului și a trupului nostru și pentru sfințirea caselor. Cu această apă se sfințește spațiul unde locuim și unde lucrăm pentru că este aducătoare de binecuvântare; aduce ajutor de la Dumnezeu și în mod deosebit aduce ocrotire, se spune în rugăciunile care le-am auzit astăzi, pentru că această apă sfințită alungă puterile potrivnice, diavolești”, a mai mărturisit Patriarhul României.

Anul acesta, încă din Ajunul sărbătorii Botezului Domnului, în curtea Catedralei Patriarhale a fost a fost înălțată o cruce din cetină de brad, de aproximativ trei metri, împodobită cu flori și busuioc. De asemenea, au fost pregătite vasele cu o capacitate de aproximativ 6000 de litri de apă care, după sfințire, a fost oferită credincioșilor prezenți la Catedrala patriarhală cu prilejul Sărbătorii Botezului Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente