Sfințirea Mănăstirii Pogorârea Duhului Sfânt din satul Blănoiu, Arhiepiscopia Râmnicului

Peste trei mii de credincioși din toată țara s-au adunat pe 16 octombrie, în frumoasa și legendara Țară a Loviștei pentru a participa la sfințirea uneia dintre cele mai impunătoare mănăstiri, zidită într-un timp record de aproape șase luni în Eparhia Râmnicului, după cum informează arhiram.ro.

În Duminica a XXI-a după Rusalii, „a Sfinților Părinți de la Sinodul VII Ecumenic”, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de peste 60 de preoți și diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Blănoiu, comuna Racovița, județul Vâlcea. Sărbătoarea a fost încununată de târnosirea bisericii mânăstirii, cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”.

Sărbătoarea a început în seara zilei de sâmbătă, 15 octombrie, când au fost aduse spre închinare moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mânăstirea Bistrița Olteană și a fost săvârșită slujba de Priveghere și Acatistul Sfântului Grigore Decapolitul. Astăzi a continuat cu săvârșirea Acatistului Domnului Iisus Hristos, Slujba de Târnosire și cu Sfânta Liturghie Arhierească.

După slujba de sfințire a bisericii Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat importanța ctitoririi de locașuri sfinte ca necesitate pastoral-misionară.

În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Andrei Făgărășanul a explicat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică în care este relatată Pilda Semănătorului.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim i-a binecuvântat pe credincioși și a ținut un cuvânt de învățătură în care a amintit că în urmă cu un an împreună cu Preasfințitul Emilian Lovișteanul a pus piatra de temelie la acest sfânt așezământ.

Pentru osteneala depusă la ridicarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș, Părintele Ioan Comăneci, ctitorul mănăstirii, a primit „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție onorifică oferită preoților și o gramată de mulțumire pecetluită cu semnătura Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, Domnul Vasile Frank Timiș, ctitorul și sponsorul principal, a primit „Crucea Patriarhală” pentru laici și o gramată de mulțumire din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Au mai primit gramate de mulțumire din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, reprezentanții administrației locale și alte personalități care s-au implicat în construirea și finalizarea complexului monahal.

La acest eveniment au mai fost prezenți, Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, Părintele Ioan Dinică, Secretar al Arhiepiscopiei Râmnicului,stareți și starețe de la mănăstirile Cozia, Turnu, Stănișoara, Pătrunsa, Hurezi, Ostrov, Arnota, reprezentanți ai administrației locale și centrale,personalități ale vieții culturale vâlcene, preoți, monahi și monahii, numeroși credincioși și pelerini din țară și din străinătate.

Mănăstirea „Pogorârea Sfântului Duh” – Blănoiu, se află pe DN7 – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, de la Călinești-Cornetu (DL) ramificație la stânga, în comuna Racovița, sat Blănoiu, situată la altitudinea de circa 700 m.

Piatra de temelie pentru noua mănăstire de maici s-a pus la data de 2 octombrie 2010 de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, când a fost târnosit și paraclisul cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei”. La sfințirea locului au mai participat alături de cei doi ierarhi vâlceni, Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, Părintele Nicolae Alin Gherghinoiu, Protoiereu de Râmnicu Vâlcea, precum și un numeros sobor de preoți și diaconi, oficialități locale, stareți și starețe de la mănăstirile Cozia, Turnu, Stănișoara, Pătrunsa, Hurezi, Ostrov, Arnota, monahi și monahii,și mulți credincioși din eparhie dar și din țară.

Ctitorii mănăstirii sunt Preot Ioan Comăneci cu familia, împreună cu sponsorul principal Vasile Frank Timiș. Mănăstirea are în prezent 12 viețuitoare sub păstorirea stareței Ierusalima Lazari. În 12 luni de zile de la punerea pietrei de temelie și până în prezent s-au realizat: drumul de acces, un așezământ pe trei nivele ce cuprinde 20 de chilii, un Paraclis pentru slujire și Biserica cu toate cele necesare viețuirii.

Biserica este în formă de cruce bizantină, cu clopotniță și pridvor, având lungimea de 47 m și lățimea de 11 m. Planul și arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci. Echipa de construcție este formată din Părintele Ioan, împreună cu Părintele Protosinghel Macarie, starețul Mănăstirii Gruiul Lupului și obștea mănăstirii. Toate demersurile pentru înființarea mănăstirii au fost făcute de către Părintele Protosinghel Macarie.

Dat fiind faptul că mănăstirea se află situată la confluența dintre provinciile istorice Țara Românească și Ardeal, aici vin de hram și sărbători credincioși și pelerini atât din Oltenia cât și din Transilvania.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…