Sfințirea magazinului de obiecte și veșminte bisericești „Potirul de Aur” al Arhiepiscopiei Bucureștilor

Sâmbătă 24 octombrie 2009, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit magazinul de obiecte și veșminte bisericești „Potirul de Aur” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, situat pe bulevardul I.C. Brătianu, nu departe de biserica Colțea, informează cotidianul Ziarul Lumina. La slujba sfințirii magazinului au participat și PS. Ambrozie, Episcopul Giurgiului precum și PS. Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Pe locul unde mai înainte exista o librărie a asociației Vasiliada, acum s-a deschis magazinul Arhiepiscopiei, aflat mai în centrul orașului. „E nevoie, a subliniat după oficierea sfințirii Părintele Patriarh Daniel, ca în lucrarea misionară să educăm pe credincioși să fie nu doar ascultători ai cuvântului ci și privitori ai frumuseților Ortodoxiei, ca de la această frumusețe din lumea aceasta pământească să ne putem ridica la frumusețea netrecătoare din Împărăția cerurilor.”

Biserica Ortodoxă este singura biserică din lume care are în cuprinsul rugăciunilor ei din Sfânta și dumnezeiasca Liturghie euharistică binecuvântarea: „Binecuvintează Doamne pe cei ce iubesc frumusețea casei Tale”. Cei care iubesc frumusețea casei lui Dumnezeu, aceia aduc daruri frumoase la biserică, iar preoții care celebrează Sfintele Slujbe, mai ales Sfânta Euharistie nu au voie să folosească obiecte sau veșminte urâte, nici perforate, neîngrijite sau șifonate, ci numai obiecte curățite și veșminte frumoase și îngrijite.

„Atunci când iubim pe cineva nu îi facem daruri lucruri de care noi nu mai avem nevoie, ci îi facem daruri, lucruri frumoase. Cine iubește pe Dumnezeu, pe Hristos, pe sfinții Săi aduce daruri frumoase la biserică. De aceea e nevoie ca biserica, eparhia să expună în magazinele sale lucruri frumoase, îngrijite. Pe lângă aspectul misionar, aceste magazine cu obiecte liturgice frumoase au ca scop și educarea sau formarea teologico-estetică a simțului liturgic al Bisericii Ortodoxe, a continuat Patriarhul României. Într-una din cântările bisericii se spune: „În biserica slavei Tale Stând în cer a sta ni se pare, Născătoare de Dumnezeu”. Comentând această cântare, PF. Daniel a arătat că potrivit patriarhului Gherman al Constantinopolului Biserica este cerul pe pământ prin pictura ei, prin obiectele sfinte, prin veșmintele slujitorilor. „Care este scopul acestei prezentări frumoase, preaslăvite a spațiului liturgic? Ca pe pământeni să îi înalțe, să îi ridice duhovnicește în slava și bucuria Preasfintei Treimi. Obiectele care pot fi observate în magazin ajută la înfrumusețarea vieții noastre așa cum este înfrumusețată, împodobită, curățită, pictată și înnoită biserica prin fresca sa, prin veșmintele liturgice, prin obiectele frumoase care simbolizează un conținut spiritual.”

Când veșmintele liturgice sunt frumoase, ele trimit la un conținut spiritual, nevăzut, dar real. Când ferecătura Sfintei Evanghelii este frumoasă ea îndeamnă la frumusețea spirituală a cuvintelor Mântuitorului Iisus Hristos care este Dumnezeu Cuvântul. Toate frumusețile spirituale sunt cuprinse în El pentru veșnicie. Iar credincioșii se împărtășesc de ele pe măsura dorinței lor de a se apropia de Dumnezeu și de a simți bucuria a comuniunii cu El.

În încheiere, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că „este important să avem lucruri frumoase, să dezvoltăm o cultură a frumuseții spirituale, ca, această frumusețe să se transforme mai apoi în bucurie. Dumnezeu a făcut o mulțime de frumuseți ale naturii și noi am învățat de la El, Dumnezeu Creatorul să fim creatori de frumuseți ale culturii. Pentru români, cultura începe cu cultul. Primele manifestări culturale au izvorât din cultul frumos al bisericii noastre. Broderia, sculptura, pictura s-au dezvoltat în societatea românească inspirându-se din frumusețile liturgice ale cultului nostru.”

Au fost felicitați cu această ocazie părintele Ioachim Bejenariu și ceilalți ostenitori care s-au străduit să amenajeze spațiul pentru noul magazin astfel încât el să fie sfințit și inaugurat cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou.

Comentarii Facebook


Știri recente