În curând, credincioșii din Parohia Retiș, Protopopiatul Agnita, se vor ruga în două lăcașuri de cult. Pe lângă biserica ortodoxă veche din sat, monument istoric zidit la 1811, există în Retiș o veche biserică evanghelică, ce a fost cumpărată de comunitatea ortodoxă și care, după mai multe lucrări de renovare și amenajare interioară, este pregătită pentru târnosire și pentru oficierea slujbelor religioase, potrivit „Ziarul Lumina”.
Dorința comunității de la Retiș de a administra biserica evanghelică din sat a apărut în urma plecării celor 25 de familii de sași imediat după Revoluția din 1989. Lipsa enoriașilor de confesiune evanghelică a dus la o oarecare părăsire a lăcașului de cult. Din acest motiv, în 1992, comunitatea de la Retiș, prin vocea preotului paroh Ioan Scutea, s-a adresat conducerii Bisericii Evanghelice C.A. din Sibiu pentru a primi în administrare lăcașul de cult. În adresa înaintată, părintele Ioan Scutea a menționat că Parohia Retiș dorește chiar să cumpere biserica dacă aceasta va fi scoasă la vânzare. ‘Răspunsul a venit prin toamna anului 1992 și au cerut la acea vreme suma de două milioane de lei. Am convocat Adunarea Parohială pentru a discuta condițiile impuse și nu am reușit să ajungem la un consens cu oamenii din sat. În primăvara anului 1993, am reluat negocierile la Sibiu și am reușit să ajungem la suma de 1,5 milioane de lei’, ne-a povestit părintele paroh Ioan Scutea. Delegația de la Sibiu a poposit la Retiș, unde a semnat un antecontract de vânzare-cumpărare. A urmat o serie de colecte prin sat, coordonate de preotul Ioan Scutea și epitropii parohiei, în urma cărora s-au strâns cei 500.000 de lei, reprezentând prima tranșă către Biserica Evanghelică C.A. din Sibiu. În ciuda dificultăților de tot felul, s-a reușit ca enoriașii de la Retiș să fie convinși de necesitatea unei astfel de achiziții și să contribuie la cumpărarea bisericii. ‘Oamenii au înțeles că avem nevoie de această biserică și au contribuit fiecare cu sume considerabile. Au avut aceeași râvnă ca și strămoșii lor, care au zidit Biserica ‘Sf. Nicolae’ numai din banii lor’, ne-a mai spus părintele Scutea.
Reparații capitale
În același an a urmat achitarea sumelor restante către Biserica Evanghelică C.A., pentru semnarea actului de vânzare-cumpărare. Pe 5 martie 1994, după achitarea restanțelor, biserica a fost intabulată, împreună cu casa parohială din incintă și curtea bisericii. Au urmat câțiva ani de pregătire pentru comunitatea de la Retiș, timp în care s-a realizat planul de renovare și amenajare a lăcașului de cult. Nu după mult timp au început și lucrări de reparații exterioare și interioare. Acestea au culminat în 2006, când s-au reparat acoperișul, turnul și pereții exteriori. Starea avansată de degradare a determinat efectuarea unor reparații capitale, pentru a reda bisericii atât siguranța, cât și frumusețea arhitecturală. În ultimii ani s-au realizat lucrări interioare și amenajări în Sfântul Altar. Întrucât resursele financiare ale parohiei nu au permis efectuarea unor lucrări de pictură, pereții interiori au fost împodobiți cu icoane. ‘Reparații exterioare s-au realizat și la casa parohială din incinta bisericii, întrucât clădirea era în paragină. Nu puteam să lăsăm casa în acea stare. Pe viitor, ne dorim să reparăm și interiorul clădirii. A fost amenajată și curtea parohială, cu trotuare, garduri și toate cele necesare’, a continuat părintele Scutea. Hramul pe care biserica îl va purta va fi ‘Sfânta Treime’. În lăcașul de cult se vor oficia periodic slujbe religioase, iar credincioșii în vârstă nu vor mai fi nevoiți să urce până la Biserica ‘Sfântul Nicolae’ pentru a participa la Sfânta Liturghie. Un alt proiect important al parohiei vizează amenajarea sălii mari din casa parohială, care va găzdui activitățile importante din parohie.
Bucurie atât pentru ortodocși, cât și pentru evanghelici
Lucrările efectuate la biserică nu au acoperit inscripțiile originale de pe zidurile bisericii, în latină și germană. Acestea ne oferă date importante despre istoria lăcașului de cult. Astfel, una dintre inscripții ne arată că biserica a fost zidită la 1599. În aceeași inscripție apare anul 1694, dată la care biserica a fost refăcută. Turnul a fost zidit la 1835, conform altei inscripții. Altarul datează din 1883, tabloul principal fiind pictat de Carl Dorschlag. Există mărturii care atestă existența unui altar mai vechi și sculpturi de la 1700. Recent, familii de sași din Retiș, care s-au stabilit de ani buni în Germania, au vizitat lăcașul de cult și s-au arătat încântate și bucuroase că biserica unde au fost botezați și unde le-au fost încreștinați copiii a fost scoasă din paragină și redată cultului, chiar dacă acesta va fi de rit ortodox. ‘Dumnezeu este Unul pentru toți și are grijă de noi. Pentru noi era o dramă când veneam vara aici și vedeam cum arăta biserica. Acum simțim că amintirile noastre legate de acest sat reînvie într-un mod plăcut’, ne-a mărturisit un membru al familiilor de sași din Germania.