Sfințirea Grădiniței nr.1 Toți Sfinții din Râmnicu Vâlcea

De Ziua Internațională a Copilului, astăzi, 1 iunie, începând cu orele 11.30, la Parohia „Toți Sfinții” din municipiul din Râmnicu Vâlcea a avut loc inaugurarea noului sediu al Grădiniței nr.1 „Toți Sfinții” construită pe amplasamentul vechiului așezământ ridicat în incinta bisericii parohiale la 1908 de către preotul Melete Răuțu.

Slujba de sfințire a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, după cum informează arhiram.ro.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența oficialităților Administrației Publice Centrale și Locale – Prefectul Județului Vâlcea, Primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, Inspectorul General al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, cadre didactice, părinți și copii râmniceni.

Pentru sprijinul substanțial acordat Arhiepiscopiei Râmnicului prin ridicarea noii grădinițe de la biserica „Toții Sfinții”, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim i-a acordat domnului ing. Romeo Rădulescu, Primarul Râmnicului, distincția de vrednicie.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a rostit un cuvânt dedicat momentului festiv, iar părintele paroh Constantin Cârstea, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, a mulțumit tuturor celor implicați în realizarea acestui proiect, ce a fost posibil în urma semnării în anul 2011 a parteneriatului de colaborare încheiat între Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea și Parohia „Toți Sfinții” sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului.

„În această zi trebuie să felicităm pe toți cei care au fost alături de noi și au contribuit la reconstrucția grădiniței „Toți Sfinții’ – Consiliul parohial, oamenii cu suflet mare care ne-au sprijinit și Consiliul Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea. Trebuie să precizăm că finalizarea acestei grădinițe a fost posibilă datorită bunei colaborări între dintre Biserică și Administrația Publică Locală. Realizarea acestei investiții moderne este legată de contribuția și strădania domnului Primar Romeo Rădulescu și sprijinul Preasfințitului Emilian Lovișteanul, în baza parteneriatului și bunei colaborări dintre cele două instituții, care sunt permanent în slujba cetății, oferind izvor de lumină și înălțare pentru generațiile viitoare.”, a spus părintele Constantin Cârstea.

Scurt istoric al Grădiniței nr.1 „Toți Sfinții” din Râmnicu-Vâlcea

În perioada 1908-1909 preotul Meletie Răuțu ridică în curtea Bisericii „Toți Sfinții” din Râmnicu Vâlcea prima grădiniță de copii din România construită de Biserica Ortodoxă Română aducând învățământul public în curtea bisericii. Această grădiniță a funcționat neîntrerupt până astăzi.

Activitatea educațională bogată desfășurată pe parcursul primului secol de existență a grădiniței, a determinat și procesul de reconstrucție a acesteia, ținând cont de necesitățile unui sistem modern de educație, la începutul mileniului al treilea.

Reconstrucția grădiniței s-a realizat la inițiativa preotul paroh Constantin Cîrstea împreună cu Consiliul Parohial, având binecuvântarea ÎPS Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și sprijinul PS Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Eparhiei Râmnicului, cu contribuția Consiliului Local al Primăriei Râmnicu Vâlcea și al Primarului Municipiului Râmnicu Vâlcea.

Comentarii Facebook


Știri recente