Sfințirea Centrului Social-Filantropic Lazaret din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

PS Episcop Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit în această seară Centrul Social-Filantropic Lazaret, după cum ne-a spus părintele Constantin Gherasim, inspector pe probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oferit mai multe diplome celor care s-au implicat în realizarea acestui centru social-filantropic. În cadrul acestui așezământ funcționează mai multe centre pentru persoane defavorizate sau nevoiașe, ateliere și cabinete medicale.

Situat în Bacău, lîngă Selgros, așezămîntul este unul dintre cele mai complexe construite în Patriarhia Română, fiind realizat prin intermediul Fundației „Episcop Melchisedec”-filiala Bacău și Parohia Ortodoxă Lazaret. Ideea înființării acestui centru a aparținut PS Ioachim Băcăuanul, încă din perioada cînd își definitiva studiile de doctorat în Franța. Chiar dacă pe atunci, Preasfinția Sa nu cunoștea Bacăul, oraș pe care îl străbătea cînd și cînd, cu mașina, cu atît mai mult cimitirul Lazaret, iată că Providența a rînduit ca numele ierarhului de azi să fie legat de așezămîntul social-filantropic din nordul municipiului. Legătura dintre Bacăul anilor 90 și Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului este cu atît mai minunată, cu cît lasă de înțeles modul în care Dumnezeu rînduiește lucrurile în această lume.

„Între anii 1991-1995, participam ca invitat al Ambasadei Române și al municipalității din Soultzmatt- Alsacia, la un parastas pe care îl oficiam la cea mai mare necropolă militară românească din Franța, unde au murit peste 1200 de soldați români în primul război mondial. Era o slujbă de pomenire într-un cimitir în care erau îngropați, pe lîngă soldați români, și bulgari, ruși sau greci. La aceste parastase, am văzut venind și un bătrîn care asista cu multă smerenie și răbdare la toate rugăciunile citite pentru eroii neamului nostru. Am intrat în vorbă cu el și mi-a mărturisit că avea 80 de ani și venea la cimitir în amintirea tatăului său, care a murit de tifos într-un azil special, fiind înmormîntat în cimitirul Lazaret din Bacău. „Eu nu știu pe unde este acest cimitir, Lazaret, dar vin la slujbă aici”, mi-a zis bătrînul. Nu l-am mai văzut pe acel creștin, care s-a mutat probabil la Domnul, dar mi-a rămas întipărită imaginea lui și a faptului că tatăului său a murit în România, la Bacău, oraș apropiat de zona mea natală”, a povestit PS Episcop Ioachim Băcăuanul.

După alegerea sa în treapta de arhiereu-vicar, în anul 2000, ierarhul a revenit în Bacău, amintindu-și ce cele petrecute în Alsacia, pentru a vedea unde se află cimitirul din Lazaret. Nu mică i-a fost suprinderea și dezamăgirea să constate că memoria eroilor din primul război mondial se păstrează la Lazaret doar printr-un simbolic monument. În rest, paragină, iar mai încolo cîteva blocuri.

„Cînd am venit să văd cimitirul Lazaret, de care îmi povestise bătrînul alsacian, am fost dezolat de priveliștea zărită. Era doar un simplu monument. Atunci, am făcut demersuri la primarul Bacăului, pentru a ni se încredința acel teren, asigurîndu-l că doresc să facem un complex pentru eroii neamului și un așezămînt social-filantropic pentru cei bolnavi”, a mai spus PS Episcop Ioachim Băcăuanul.

Și, iată că astăzi, din milostivirea Bunului Dumnezeu, la Lazaret funcționează unul din cele mai frumoase și complete așezăminte social-filantropice ale Bisericii. Semn că Bunul Dumnezeu rînduiește oamenii potriviți în locurile potrivite.

Așezămîntul social-filantropic de la Lazaret cuprinde:

1. Centru de zi pentru persoanele cu autism „Cozma și Damian”

2. Centrul de consiliere și reabilitare pentru dependenții de alcool și alte droguri „Izvorul Tămăduirii”

3. Centrul de zi pentru copii „SF. Filofteia”

4. Centrul pentru îngrijire la domiciliu a persoanelor vîrstnice

5. Centrul de consiliere, sprijinire și informare

6. Atelier de terapie ocupațională și ergoterapie

7. Cabinet stomatologic socio-medical

8. Centrul de excelență în dezvoltarea resurselor umane

9. Centrul de formare în consilierea și medierea conflictelor

Comentarii Facebook


Știri recente