Sfințirea cea Mare a Apei la Timișoara

Mii de timișoreni au participat la slujba de Bobotează de la Catedrala Mitropolitană.

La Catedrala Mitropolitană din Timișoara, slujbele religioase închinate praznicului Botezului Domnului au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie și Sfințirea cea Mare a Apei, în prezența a numeroși credincioși, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Ca în fiecare an, mii de timișoreni au participat la slujba de Bobotează de la catedrala mitropolitană, pentru a duce la casele lor Agheasma cea Mare sfințită în cadrul Sfintei Liturghii. Cu acest prilej Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul a adresat un bogat cuvânt de învățătură referitor la înțelesurile duhovnicești desprinse din marele praznic. Ierarhul a subliniat faptul că ” la Botezului Domnului în râul Iordan, are loc arătarea Preasfintei Treimi, pentru că Dumnezeu-Tatăl a mărturisit despre Iisus Hristos că este Fiul Său, iar Duhul Sfânt, în chip de porumbel, a venit și s-a așezat deasupra Fiului”. În același timp Preasfinția Sa a arătat că o dată cu venirea Mântuitorului la Sfântul Ioan Botezătorul are loc recunoașterea Lui ca Mesia. ” Cuvântul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul din pericopa evanghelică de astăzi mărturisește despre Mântuitorul Hristos ca fiind cel care se smerește deplin și care va ridica păcatele lumii, prin jertfa Sa pe cruce”, a mai precizat PS Paisie.

În finalul Sfintei Liturghii, după rugăciunea amvonului, Ierarhul, înconjurat de soborul de preoți și diaconi a săvârșit Sfințirea cea Mare a Apei. În cadrul slujbei au fost înălțate rugăciuni pentru ca lucrarea cea curățitoare a Treimii, Celei mai presus de fire să se pogoare peste apă și să-i dăruiască ei ” harul izbăvirii și binecuvântarea Iordanului”. După sfințirea apei, Preasfinția Sa a binecuvântat credincioșii, stropindu-i cu apă sfințită, mergând prin mijlocul lor până la ieșirea din sfântul lăcaș, unde i-a binecuvântat pe toți cei aflați pe treptele catedralei. După slujbă, preoții slujitori au împărțit credincioșilor prezenți Agheazma cea Mare și iconițe cu praznicul Botezului, administrația catedralei pregătind în acest an vase cu o capacitate de aproximativ 5000 de litri de apă.

Comentarii Facebook


Știri recente