Sfințirea cea Mare a Apei la Biserica Domnița Bălașa

În ziua praznicului împărătesc al Botezului Domnului, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, a slujit Sfânta Liturghie la Biserica ‘Înălțarea Domnului – Domnița Bălașa’, Paraclis patriarhal din București, informează „Ziarul Lumina”. În cadrul Sfintei Liturghii s-a săvârșit și Sfințirea cea Mare a Apei, conform rânduielii liturgice ortodoxe.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Ciprian a subliniat ‘smerenia întru ascultare’ a Înaintemergătorului Domnului: ‘După ce a trăit aproape întreaga sa viață în pustie, iată că Sfântul Ioan Botezătorul, cu înștiințare de sus, de la Dumnezeu Tatăl, conștient de responsabilitatea pe care o avea ca Prodromos sau Înaintemergător al lui Mesia, a apărut în pustia Vitavara de pe malul râului Iordan și a propovăduit începând prin cuvintele: ‘Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor!’ Și îndemna pe toți oamenii să se pocăiască, să-și mărturisească păcatele atunci când veneau la râul Iordan să primească acest botez simbolic cu apă’.

Preasfinția Sa a arătat și importanța acestui praznic pentru Biserica Ortodoxă: ‘În fiecare an, când noi sărbătorim Teofania sau Epifania sau Boboteaza – Botezul Mântuitorului Iisus Hristos, cerurile se deschid și Dumnezeu Tatăl Îl mărturisește de fiecare dată pe Fiul Său, și Duhul Sfânt Se revarsă, acum nu în chip de porumbel, dar se revarsă real în chip nevăzut asupra noastră, a celor care suntem botezați în numele Sfintei Treimi. De aceea în Biserica Creștină Ortodoxă sărbătoarea aceasta este numită și ‘sărbătoarea luminii’, pentru că prin deschiderea cerurilor lumina a pătruns în viața oamenilor’.

PS Ciprian a amintit, de asemenea, care a fost cel de-al doilea moment al ‘plinirii vremii’ în viața Domnului, după cel al Nașterii: ‘Mântuitorul Hristos Se afla la vârsta de treizeci de ani și, potrivit rânduielilor evreiești, cineva care avea ceva de transmis, de comunicat oamenilor, o învățătură, fie că era prooroc, fie că era rabin, nu putea să o facă mai devreme de 30 de ani. Aceasta era vârsta când putea cineva să iasă să vorbească în public’.

‘Într-o astfel de zi de sărbătoare, fie în ajun, fie în ziua de Bobotează, se săvârșește și slujba de Sfințire Mare a Apei, când credincioșii primesc Agheasmă Mare. În această zi, apa se sfințește totdeauna în cadrul Sfintei Liturghii. Ne-am adunat astăzi aici nu doar ca să comemorăm un moment din viața Mântuitorului Hristos, ci să participăm la această actualizare a momentului de atunci în viața Bisericii’, a încheiat Preasfinția Sa, întrucât ‘botezul Sfântului Ioan Botezătorul prefigura Botezul creștin întru care și noi am fost botezați’. Sfânta Liturghie a continuat afară, unde s-a săvârșit Slujba Aghesmei Mari.

Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat ieri Sfânta Liturghie și Sfințirea cea Mare a Apei la capela Penitenciarului Rahova din București.

Comentarii Facebook


Știri recente