Sfințirea Casei „Prunca Rada” din parohia Vaduri II

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a sfințit, duminică, Casa socială ‘Prunca Rada’ din parohia Vaduri II, Protopopiatul Piatra Neamț. Cu acest prilej, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a primit titlul de membru de onoare al Societății Scriitorilor din județul Neamț.

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, însoțit de pr. Dumitru Ailincăi, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, a sosit în parohia Vaduri II în după-amiaza zilei de duminică, fiind întâmpinat de Corul ‘Cântec sfânt’ din Piatra Neamț și de un sobor de 14 preoți. Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a intrat apoi în sfântul lăcaș, unde pr. paroh Dorin Ploscaru a rostit un cuvânt de întâmpinare. ‘Am arătat faptul că biserica din lemn, foarte frumoasă, placată cu lambriu de stejar în exterior, a fost ridicată între anii 1996-1998 de pr. Nicolae Nicolescu, în prezent slujitor la Biserica ‘Sf. Lazăr’ din Iași. Apoi am vorbit despre Casa ‘Prunca Rada’, care a fost zidită în memoria pruncei noastre trecute la Domnul la 1 an și două luni pe 14 ianuarie 1989. Am arătat cum s-a construit această casă, aducând mulțumirile de cuviință celor care ne-au ajutat. Rolul acestei case este să fie primitoare de străini și de oameni săraci. Astfel, dorim să prelungim liturghia de după Liturghie și să întindem o mână celor care sunt însetați și înfometați pentru pâinea și apa vieții. Am spus că această casă este o casă în ceruri făcută în cinstea copilei noastre, prunca Rada, ca un smerit prinos adus’, a afirmat pr. paroh Dorin Ploscaru, care este și membru al Uniunii Scriitorilor din România, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Înaltpreasfințitul Teofan, membru de onoare al Societății Scriitorilor din județul Neamț

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan și-a manifestat bucuria, în cuvântul pe care l-a rostit, de a se afla în Biserica ‘Sfânta Treime’ din parohia Vaduri II. ‘Lumea în care trăim noi, a spus Înalt Preasfinția Sa, este una a deșertului, iar casa aceasta îi primește pe cei arși de soarele deșertului și pe cei flămânzi și însetați de o bucată de pâine și un pahar cu apă. Într-adevăr trăim într-o lume în care sensul este la nivel de foame și de sete’, a mai relatat pr. paroh. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a oferit părintelui paroh Dorin Ploscaru rangul de iconom stavrofor, iar cei care s-au evidențiat în susținerea lucrărilor au primit distincții de vrednicie: Consiliul și Comitetul parohial prin domnul ing. Neculai Constantin, epitrop, presbitera Laura Ploscaru, Ion Negură, George Negreț, Constantin Apetrei, Doru Berea, Vasile-Sergiu Cocea (post-mortem), Mihai Chirilă (post-mortem), Maria Hepca, Robert Cropacic, și pr. Gabriel Pintilie, parohia Bistrița Al. cel Bun. Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a primit titlul de membru de onoare al Societății Scriitorilor din județul Neamț pentru merite deosebite în păstrarea vie a spiritualității românești în sfintele lăcașuri și pentru întreaga activitate în plan teologic și cultural. Diploma a fost înmânată de criticul și scriitorul Cristian Livescu, președintele Asociației Scriitorilor din județul Neamț și membru al Uniunii Scriitorilor din România. La acest eveniment au participat scriitori, dar și autorități locale și județene. După acest moment a avut loc sfințirea casei sociale zidită între anii 2002-2010. ‘Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a menționat, după sfințirea Casei sociale ‘Prunca Rada’, în cuvântul său, că numele Rada prin extensie înseamnă bucurie și că de câte ori îi vom primi pe străinii, flămânzii și însetații lumii acesteia prunca Rada va fi vie în inimile noastre’, a spus în încheiere pr. paroh.

Comentarii Facebook


Știri recente