Sfintirea Capelei Seminarului Teologic Liceal ‘Sfantul Vasile cel Mare’

La Iasi implinirea a 200 de ani de invatamant teologic seminarial romanesc a fost marcata prin sfintirea Sfintei Mese a Altarului Capelei Seminarului Teologic Liceal ‘Sfantul Vasile Cel Mare’ si prin lansarea volumului aniversar ‘Doua secole de invatamant teologic seminarial’. Cartea a aparut sub indrumarea preotului , Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant in cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Daca pana acum elevii Seminarului Teologic Liceal ‘Sfantul Vasile Cel Mare’ din Iasi invatau in spatiile Scolii Normale ‘Vasile Lupu’, incepand de anul viitor ei vor putea urma cursurile in cladirile Seminarului. Constructia imobilului a inceput in urma cu cativa ani si a fost posibila datorita finantarii de 50 de miliarde de lei primita de la Consiliul Local Iasi, o parte din mobilierul scolii fiind asigurat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, iar o alta parte prin contributia Comitetului de parinti ai elevilor care invata aici sau prin sponsorizari. In cateva luni lucrarile de ridicare a noii cladiri vor fi incheiate. Deja unele sali au fost pregatite pentru primirea oaspetilor. Evenimentul a fost prilej de bucurie pentru cei peste 300 de elevi si fosti elevi, dar si prilej pentru a marca implinirea a 200 de ani de invatamant teologic seminarial ortodox.

Slujba de sfintire a fost oficiata de un impresionant numar de preoti si diaconi in frunte cu Prea Fericitul Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si al intregii Elade, si cu Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. In predica sa, Prea Fericitul Parinte Arhiepiscop Hristodoulos i-a indemnat pe elevii Seminarului Teologic Liceal ‘Sfantul Vasile cel Mare’ si nu numai sa pastreze valorile spirituale romanesti, indiferent de statutul politic al Romaniei in Europa. Prea Fericitul Hristodoulos a mai precizat ca atat Biserica Ortodoxa Romana cat si Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, se bucura de un renume deosebit in intreaga lume. La randul sau, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel i-a multumit Prea Fericitului Hristodulos atat pentru prezenta sa la sfintire cat si pentu sprijinul spiritual oferit pe parcursul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. De asemenea Inalt Prea Sfintul Daniel i-a indemnat pe elevii si profesorii seminarului sa impodobeasca asa cum se cuvine atat lacasul sfintit cat si restul cladirii seminarului.

Tot in cadrul acestei manifestari solemne, a fost lansat si volumul aniversar tiparit la implinirea a 200 de ani de invatamant teologic liceal. Cartea a aparut la Editura Trinitas, sub indrumarea Parintelui Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

La finalul manifestarilor, Prea Fericitul Hristodulos a daruit Seminarului un disc din argint, pentru anafora si asa cum era de asteptat a primit din partea elevilor o icoana cu Sfantul Vasile Cel Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente