Sfințirea capelei eroilor din Blăgești, Protopopiatul Pașcani

Capela cu hramurile „Înălțarea Domnului”, „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din parohia Blăgești, Protopopiatul Pașcani, a fost sfințită duminică, 18 octombrie 2009, de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, informează cotidianul Ziarul Lumina. Sfântul lăcaș a fost ridicat în cinstea eroilor căzuți pe câmpurile de luptă de-a lungul timpului.

Credincioșii parohiei Blăgești, dar și din alte localități au participat, în urmă cu două zile, la una din cele mai frumoase sărbători, când a avut loc târnosirea bisericii ridicate în cinstea eroilor căzuți la datorie în războaiele care s-au abătut asupra țării noastre de-a lungul vremii. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită, pe un podium special amenajat în curtea sfântului lăcaș, de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, înconjurat de un sobor de 25 de preoți și diaconi, din care au făcut parte pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iași 1, care a fost paroh la Blăgești, și pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Pașcani. Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a ținut un cuvânt de învățătură în care i-a binecuvântat pe credincioși, apoi au luat cuvântul câțiva susținători ai acesti lucrări sfinte și preoții slujitori care au fost prezenți la acest eveniment. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul a conferit părintelui paroh Octavian Pantelimon rangul de iconom stravofor. Sponsorii, binefăcătorii și credincioșii care au sprijinit lucrările la capela parohiei Blăgești au primit din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei distincții de vrednicie. Oamenii care au participat în număr mare la sfințirea acestui lăcaș de închinăciune, a cărei pictură în tehnica frescă a fost realizată de pictorul Cristian Covrig, au intrat prin sfântul altar pentru a se închina și a săruta sfânta masă.

Capela „Înălțarea Domnului”, „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” a fost ridicată pe locul unei biserici mai vechi din lemn din secolul al XIX-lea, în care s-a slujit până în anul 1907, când a fost dărâmată și mutată pe Dealul Blăgeștilor. Pe deal a fost zidit un alt lăcaș de închinăciune pe zidurile altei biserici, construită de logofătul Tăutu, care a fost incendiată de tătari în secolul al XVII-lea. „Când am venit în parohie, în anul 1993, credincioșii m-au rugat să facem ceva pentru cinstirea eroilor noștri, pentru că pe locul actualei capele a fost vechea biserică în care s-au rugat înaintașii, în afară de cea de pe deal. Dumnezeu ne-a binecuvântat și Maica Domnului a dorit să facem această capelă spre cinstirea eroilor neamului. În capela parohiei Blăgești se va sluji în mod special când se vor serba cele trei hramuri, dar și până când se va repara biserica de pe deal. Timp de 40 de zile slujbele vor fi oficiate la biserica nouă, care a avut 2.500 de metri pătrați de cimitir”, a declarat pr. paroh Octavian Pantelimon.

Comentarii Facebook


Știri recente