Sfințirea capelei cu hramul „Sf. M. Mc. Pantelimon” din cadrul Centrului de îngrijire și asistență Tg. Neamț

La Târgu Neamț a avut loc ieri, 26 iulie 2009, slujba de sfințire a capelei cu hramul „Sf. M. Mc. Pantelimon”, din cadrul Centrului de îngrijire și asistență Tg. Neamț. Târnosirea capelei a fost urmată de slujba Sfintei Liturghii, oficiată de trei arhierei din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pe un podium special amenajat în incinta centrului.

Pacienții de la Centrul de îngrijire și asistență Tg. Neamț, cadre medicale, credincioși, dar și autorități locale au participat ieri la slujba de sfințire a capelei „Sf. M. Mc. Pantelimon”, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Credincioșii care au trecut la finalul acestei slujbe prin sfântul altar au mărturisit că au mare evlavie la Sf. M. Mc. Pantelimon.

Sfânta Liturghie care a urmat după slujba de sfințire a lăcașului închinat Sf. Pantelimon a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Teofan, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul și de Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale. Răspunsurile la strană au fost date de membrii corului Bisericii „Sf. Arhangheli” din Tg. Neamț. După citirea Sfintei Evanghelii din Duminica a VII-a după Rusalii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a spus câteva cuvinte despre bucuria credincioșilor care au posibilitatea de a intra în sfântul altar. Apoi, Înaltpreasfințitul Iosif a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre boală, pornind de la vindecările pe care le făcea Mântuitorul Iisus Hristos atunci când trecea pe lângă cei aflați în suferință. „Mântuitorul, când vindeca pe cei bolnavi, avea o atitudine de milă, de milostivire. De aceea ne cere, în cuvintele Sale, milă voiesc, iar nu jertfă”, a explicat Înaltpreasfințitul Iosif.

După Sfânta Liturghie, pr. Ioan Dogariu, protoiereu al Protopopiatului Tg. Neamț, a amintit câteva aspecte de la începuturile ridicării Capelei „Sf. Pantelimon”, remarcând mai întâi faptul că, în această zi, „s-au binecuvântat ostenelile depuse de credincioșii care au sprijinit construirea acestei sfinte biserici”. La rândul ei, Arsenica Neamțeanu, directorul Centrului de îngrijire și asistență Tg. Neamț, care a făcut demersurile pentru ridicarea sfântului lăcaș din incinta centrului pe care îl conduce, a mulțumit tuturor celor care au sprijinit lucrările, precum și ierarhilor, preoților și credincioșilor prezenți.

În continuare, Înaltpreasfințitul Teofan a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre credință, răbdare și nădejde. „Dumnezeu nu lasă niciodată pe cei bineplăcuți ai săi, nu rămâne niciodată dator față de cel care se roagă, față de mama care naște prunci, față de cel care cunoaște drumul care duce la biserică”, a amintit Înaltpreasfințitul Teofan, care a oferit distincția de vredincie „Ștefan cel Mare și Sfânt” mai multor credincioși care s-au evidențiat, de-a lungul timpului, în sprijinirea lucrărilor de la Capela „Sf. Pantelimon”.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente