Sfințirea Bisericii Tuturor Sfinților din cartierul Mănăștur, Cluj-Napoca

Un eveniment important pentru Clujul ortodox, va avea loc duminică, 19 iunie 2011, când Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei va sfinți biserica cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților” din cartierul Mănăștur, una din cele mai impunătoare ca arhitectură, dar și locașul de rugăciune al uneia dintre cele mai active misionar parohii din oraș, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Clujului. Începând cu orele 9.00 va fi oficiată slujba de târnosire a bisericii, care include, pe de-o parte, ritualul sfințirii exteriorului bisericii și procesiunea din jurul ei cu sfinte moaște, urmat de sfințirea sfintei mese, prin așezarea în ea a sfintelor moaște a hrisovului și ungerea ei cu sfântul mir. Slujba sfințirii va fi urmată de la ora 10:00 de Sfânta Liturghie arhierească oficiată pe o esplanadă din fața bisericii de Mitropolitul Andrei, alături de un sobor de preoți și diaconi.

La încheierea slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le va acorda preoților slujitori ai acestei biserici, părintele Horea Petrea și părintele Mircea Marin Oroș, distincția de iconom stavrofor, iar celor care au sprijinit prin efortul lor ridicarea noului lăcaș de cult „Diploma de aleasă cinstire”, în semn de apreciere și recunoștință pentru implicarea jertfelnică în ctitorirea bisericii.

În toata ziua sfințirii bisericii, credincioșii vor putea intra în sfântul altar să sărute Sfânta Masă, fiind singurul moment în care acest lucru le este permis și femeilor.

Biserica a fost zidită între anii 2002 și 2011, după un proiect întocmit de arhitectul Alexandru Ladariu și a fost pictata în tehnica ‘a fresco’ de către pictorul Alexandru Crișan și echipa domniei sale. Iconostasul în lemn de tei a fost realizat de meșterul Eugen Rat din Gherla și a fost împodobit cu icoanele realizate pictorul Alexandru Crișan. Mobilierul din biserica a fost realizat în atelierele lui Nicolae Câmpean din Sânmarghita, județul Cluj.

Construcția întregii Biserici s-a realizat prin contribuția credincioșilor parohiei, care au fost și cei mai importanți susținători morali si financiari, în sprijinul cărora s-au implicat jertfelnic sponsori si donatori, alături de Ministerul Culturii și Cultelor, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj.

Cu timpul, această comunitate parohială a devenit una din cele mai articulate și active misionar din întregul oraș, fapt datorat atât implicării preoților care o slujesc, cât și credincioșilor care și-au asumat activ misiunea de creștini. Aici există de peste cinci ani un atelier de pictură ce poartă numele „Micul iconar” și în care copiii din parohie au șansa de a-și petrece timpul liber și de a-și dezvolta simțul artistic în ambianța bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente