Sfințirea bisericii Spitalului Județean din Timișoara

În Duminica a doua după Rusalii, Preasfințitul Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a săvârșit slujba de târnosire a bisericii cu hramul ‘Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian’ din incinta Spitalului Județean Timiș, după cum ne-a menționat George Giurgiu. La eveniment au participat reprezentanți din partea instituției medicale, credincioși care au contribuit la ridicarea sfântului lăcaș, precum și zeci de timișoreni de la mai multe parohii din oraș.

După slujba de sfințire, Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în noul lăcaș închinat Sfinților Doctori fără de Arginți Cosma și Damian. Din soborul slujitorilor au făcut parte pr. Cristian Pavel, consilier social al Arhiepiscopiei Timișoarei, arhim. Clement Vântu, starețul mănăstirii Săraca, pr. protopop Mircea Szilagyi, de la protopopiatul Timișoara II și pr. Cosmin Dan, preot misionar la Spitalul Județean din Timișoara.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, în cadrul slujbei, Preasfințitul Paisie Lugojanul l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe pr. Cosmin Dan, în semn de apreciere și recunoștință pentru eforturilor depuse în construirea sfântului lăcaș și pentru rodnica activitate pastoral-misionară desfășurată în cadrul instituției medicale timișene.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral ‘ Theophoros ‘ al Arhiepiscopiei Timișoarei, condus de diac. dr. Ion Alexandru Ardereanu.

Proiectul noului sfânt lăcaș este copia exactă a unei biserici vechi din lemn din satul Ribicioara de Sus, Hunedoara, demolată în 1990. Materialele recuperate din acea biserică au fost folosite la începutul construirii mănăstirii din satul Crișan – Hunedoara. Construirea ei în Timișoara a adus satisfacție și foștilor locuitori ai satului Ribicioara, desființat din anii 1960, care astăzi locuiesc majoritatea în Timișoara și în satele din cuprinsul județului Timiș. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, slujbele religioase la biserica din incinta Spitalului Județean sunt oficiate de preotul misionar Cosmin Dan.

Comentarii Facebook


Știri recente