Sfințirea bisericii spitalului din Videle

Ieri a avut loc sfințirea bisericii Spitalului Orășenesc din Videle, județul Teleorman. Slujba de târnosire, urmată de Sfânta Liturghie au fost sărvârșite de Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”.

Biserica pusă sub ocrotirea Sfântului Mucenic Pantelimon și a Sfântului Ierarh Nectarie este primul lăcaș de spital zidit din temelie în Episcopia Alexandriei și Teleormanului și s-a ridicat în doar un an de zile, întreaga cheltuială a zidirii și a picturii fiind suportată de părintele Anichit Orest Ciucă, de la Biserica ‘Sfânta Treime’ din Protoieria I Capitală. Deși în eparhie sunt preoți care slujesc în paraclise amenajate în spitale, unitatea din Videle este prima în care s-a ridicat o biserică. După slujba de târnosire a urmat Sfânta Liturghie, săvârșită pe o scenă amplasată lângă biserică, timp în care credincioșii, deopotrivă bărbați și femei, au intrat prin Sfântul Altar și s-au închinat, sărutând Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, după tradiția Bisericii noastre.

În cuvântul de învățătură rostit în timpul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Galaction a arătat că Biserica vine în întâmpinarea credincioșilor acolo unde este mai multă nevoie de prezența ei: ‘Astăzi ne bucurăm că Dumnezeu vine mai aproape de cei aflați în suferință și le iese în întâmpinare. Atunci când vin la spital, oamenii văd biserica și își aduc aminte de Dumnezeu, și acesta este mare lucru, pentru că gândul de rugăciune îndreptat către Dumnezeu va face ca tămăduirea lor să fie mai grabnică, să fie deplină și să dobândească de la Dumnezeu, prin mijlocirea medicilor, sănătatea și tămăduirea de care au nevoie’.

Părintele Anichit Orest Ciucă, principalul ctitor al bisericii, a adresat cuvinte de mulțumire tuturor celor care au contribuit la ridicarea acestui sfânt lăcaș: ‘Trebuie să aducem mulțumire lui Dumnezeu, celor care au sprijinit ca acest proiect să se finalizeze, domnului director al spitalului, comunității locale, părintelui Gabriel Saru, care slujește aici și tuturor celor care prin contribuția lor, prin muncă, prin efort și printr-un bănuț au contribuit la zidirea acestei biserici și la zugrăvirea ei cu pictura în tempera nouă. Sperăm ca Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, ale cărui sfinte moaște se află așezate în biserică spre cinstirea credincioșilor, dimpreună cu Sfântul Ierarh Nectarie să fie ocrotitori ai bolnavilor, în acest an omagial 2012, închinat de Biserica noastră Tainei Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor’.

Părintele Gabriel Saru, care după Sfânta Liturghie a fost hirotesit iconom stavrofor pentru osteneala ridicării bisericii, și-a manifestat bucuria de a ajunge la ziua târnosirii: ‘Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne face părtași acestei bucurii pe care am trăit-o zi de zi de un an de zile încoace spre deschiderea a încă o fereastră către cer, a încă o poartă către Rai. Sper că această biserică va fi de folos atât celor care sunt sănătoși, cât și celor care sunt bolnavi. Nevoia de a-L găsi pe Dumnezeu în biserică acum este înfăptuită prin biserica aceasta și vor veni pacienții acum, după putința lor, să se împărtășească la Sfânta Liturghie’. ‘Sunt deosebit de mulțumit că avem astăzi ocazia să fim împreună la acest eveniment deosebit, sfințirea bisericii din incinta Spitalului Videle. Îmi declar speranța că biserica va fi întotdeauna plină de credincioși și își va păstra mereu atmosfera caldă și primitoare, așa cum am simțit-o astăzi cu toții’, a mărturisit medicul Safaoui Machhour, directorul spitalului din Videle.

Comentarii Facebook


Știri recente