Sfințirea bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din parohia Șendreni, Protopopiatul Hârlău

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din parohia Șendreni, Protopopiatul Hârlău, a fost sfințită duminică, 18 octombrie 2009, de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. La acest eveniment au participat peste 1.000 de credincioși din mai multe localități din jurul acestei parohii, după cum informează cotidianul Ziarul Lumina.

Biserica localității Șendreni, comuna Frumușica, județul Botoșani, a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare, când a avut loc târnosirea acestui sfânt lăcaș. În sunetul clopotelor și al cântării „Pre Stăpânul”, primarul comunei Frumușica, pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, părintele paroh, alături de alți preoți slujitori, înconjurați de mulțimea de credincioși, l-au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan în poarta lăcașului de închinăciune. Încă de la primele ore ale dimineții, sătenii, atât din Șendreni, cât și din localitățile învecinate și-au îndreptat pașii către „sfânta biserică”, cum o numesc oamenii evlavioși din aceste ținuturi, pentru a-și lăsa grijile și pentru a se împărtăși din frumusețea celor două slujbe oficiate de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei – târnosirea sfântului lăcaș și Sfânta Liturghie. Numeroși credincioși, dar și zeci de copii, care, la final, s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, au înfruntat temperaturile scăzute ale mijlocului de octombrie, asistând în duh de rugăciune la cele două slujbe.

Sfânta Liturghie a avut loc pe un podium special amenajat în curtea bisericii ocrotite de Sfinții Apostoli Petru și Pavel și a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Teofan, înconjurat de un sobor de 20 de preoți și diaconi. În cadrul acestei slujbe, tânărul Ovidiu Ciumetea a fost hirotonit diacon. La final, pr. protopop Nicolae Crăciun a citit hrisovul de sfințire, în care a prezentat câteva date istorice cu privire la biserica parohială din Șendreni. Parohia Șendreni a fost, până în anul 2000, filie a parohiei Storești. Pentru a se ridica actuala biserică, pr. Popovici Mihai, parohul de la Storești, a cumpărat locul pe care să se construiască o biserică pentru enoriasii din Șendreni. În anul 2000 a fost hirotonit pr. Pijin Marius pentru parohia Șendreni, care, împreună cu enoriașii, a cumpărat 100 de metri cubi de piatră, balast și alte materiale pentru a începe construcția unei biserici din piatră. În 2001, pr. Pijin Marius a fost transferat la parohia Flămânzi-Cordun, parohia Șendreni fiind suplinită de parohul de la Storești până în anul 2005, când pe seama acesteia a fost hirotonit actualul paroh, pr. Petru Ceobanu. În același an a fost pusă piatra de temelie, iar din anul 2006 au început lucrările de construcție a clopotniței și a casei parohiale. Sfânta Liturghie a fost oficiată pentru prima dată în acest lăcaș de închinăciune, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în noaptea Învierii din anul 2007. Pr. paroh Petru Ceobanu a mulțumit, la finalul Sfintei Liturghii, tuturor celor care au contribuit la ridicarea Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, atât celor din parohia Șendreni, cât și celor din alte parohii. „Noi am făcut această biserică din dragoste față de Dumnezeu și din dorința de a câștiga mântuirea prin efortul pe care l-am depus”, a spus pr. paroh, care a amintit faptul că un sfânt lăcaș este frumos doar atunci când este împodobit de prezența credincioșilor.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a ținut un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificațiile pericopei apostolice și ale Evangheliei citite în Duminica XX-a după Rusalii. „Sfântul Apostol Pavel amintește în scrisoarea sa către Galateni că toate trebuie să le facem, toate trebuie să le răbdăm, toate să le împlinim pentru Evanghelie. A avea parte de Evanghelie înseamnă a răspunde la chemarea Bisericii pentru ca o nouă biserică să fie ridicată, a încerca să înțelegi că faci parte din Biserica lui Hristos, că ești responsabil de bucuriile și durerile ei. A avea parte de Evanghelie înseamnă a înțelege izvorul de viață dătător care adapă sufletul, cugetul, inima și trupul omului care dorește să-L aibă pe Dumnezeu ca Stăpân și pe oamenii din jur ca și chipuri ale lui Dumnezeu”, a explicat Înaltpreasfințitul Teofan, care a mai adăugat faptul că Mântuitorul Iisus Hristos, Cel Care l-a înviat pe fiul văduvei din Nain, „este izvor de înviere și de veșnicie”. Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan l-a ridicat la rangul de iconom stravofor pe pr. paroh Petru Ceobanu, iar cei care s-au evidențiat în sprijinirea lucrărilor de la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” au primit distincții de vrednicie.

Comentarii Facebook


Știri recente