Sfințirea Bisericii Sfântul Nicolae din Hodivoaia, județul Giurgiu

În Duminica a XXVII – a după Rusalii a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii Parohiei Hodivoaia din județul Giurgiu. Biserica „Sfântul Nicolae” din localitate a fost resfințită în urma lucrărilor de restaurare și înfrumusețare.

După cum informează site-ul episcopiagiurgiului.ro, slujba de sfințire a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După spălarea cu mirodenii a Sfintei Mese și ungerea cu Sfântul și Marele Mir, au fost așezate icoanele Sfinților Evangheliști în cele patru colțuri, pecetluindu-se, apoi, cu pecetea Sfintei Episcopii a Giurgiului. S-a îmbrăcat Sfânta Masă cu cămașă de in, apoi s-au așezat acoperămintele rânduite și toate odoarele sfinte. Slujba de sfințire s-a încheiat cu ungerea cu Sfântul și Marele Mir și stropirea cu agheasmă a Sfântului Altar, a picturii și a icoanelor de pe catapeteasmă.

La finalul slujbei de sfințire, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre momentul important al sfințirii bisericii. Zidirea sau restaurarea unei biserici înseamnă părtășie la sfințenia mucenicilor, căci este altfel de mucenicie decât cea cu care ne-au obișnuit veacurile de prigonire a Bisericii. Aceea era ardere pentru Hristos și Evanghelia Sa, aceasta este misiune pentru Casa Domnului. În chipul ctitorului se dăltuiește chipul mucenicului, iar numele de ctitor este nume de mucenic. Părtășia la sfințenia mucenicilor este întărită și de obiceiul de a așeza în piciorul Sfintei Mese, alături de Sfintele Moaște și de actul de sfințire, pomelnice cu numele celor care au contribuit la zidirea bisericii.

În continuare, Preasfințitul Părinte Ambrozie a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în sfântul locaș. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică în care a fost prezentată minunea vindecării femeii gârbove. Această femeie, deși suferindă, era foarte smerită, purtându-și cu demnitate greutatea suferinței sale în tăcere și evlavie. Deși trupul ei era răpus de gârbovie, cu toate acestea, sufletul ei era drept în fața lui Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie apreciind activitatea pastoral-misionară, administrativ-gospodărească și social-filantropică desfășurată de Părintele Nidelcea Cristian, parohul bisericii, i-a acordat acestuia distincția de Iconom stavrofor. Totodată, Chiriarhul locului a oferit distincția eparhială Vrednicia Vlăsceană Domnului Ing. Racman Biță, Domnului Ing. Oancea Tudor, Domnului Bratu Cătălin și Domnului Ec. Bălan Marin, pentru implicarea deosebită arătată pe tot parcursul procesului de restaurare, consolidare și înzestrare cu pictură și odoare sfinte a bisericii din localitatea Hodivoaia. De asemenea, Episcopul Giurgiului le-a mai oferit ctitorilor și câteva din publicațiile apărute la Editura eparhiei: Albumul „Mănăstirea Comana – Istorie, Legendă, Spiritualitate” și Almanahul Bisericesc.

Potriviți tradiției, după Sfânta Liturghie, credincioșii veniți în număr mare la târnosirea bisericii au trecut prin Sfântul Altar, au sărutat Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce și au primit târnoseală, iconițe și Scrisoarea pastorală a Preasfințitului Părinte Ambrozie, prilejuită de Praznicul Nașterii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…