Sfințirea bisericii Sfântul Ioan Botezătorul din Câmpulung Moldovenesc

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din cadrul Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc a fost sfințită ieri de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. La eveniment au participat conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Bucovina” al județului Suceava, angajați ai Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc, precum și peste 2.000 de oameni, informează „Ziarul Lumina”.

Locuitorii din municipiul Câmpulung Moldovenesc, dar și credincioșii din mai multe zone ale județului Suceava au participat ieri la târnosirea Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din cadrul Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc. De dimineață, Înalt Preasfințitul Pimen a ajuns în incinta detașamentului cu o trăsură, înaintea căreia au mers călăreți îmbrăcați în costume naționale. La sosirea ierarhului au răsunat buciumele, apoi s-a intonat imnul național în prezența pompierilor militari care au dat onorul. A urmat sfințirea bisericii mai întâi la exterior, apoi la interior. Credincioșii au intrat apoi prin sfântul altar pentru a se închina sfintei mese. Pe o scenă special amenajată s-a săvârșit Sfânta Liturghie de către Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de 30 de preoți și diaconi. Din soborul de preoți a făcut parte și pr. Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc.

Distincții pentru osteneala depusă la ridicarea bisericii

Înalt Preasfințitul Pimen a remarcat în cuvântul rostit cu acest prilej credința celor care au sprijinit lucrările de construcție ale Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”. „Acest sfânt lăcaș este un monument de artă, de arhitectură și de credință. Meșterii din Maramureș care au înălțat această biserică au realizat o frumusețe fără egal. Simțul pentru frumos este dat de credința acestor meșteri. Se cuvine cinste meșterilor, lucrătorilor de la Pompieri, atât de aici, cât și de la Suceava. Părintele Nicolae Moroșan s-a zbătut foarte mult pentru acest sfânt altar, dar și dumneavoastră care ați ajutat și veți mai ajuta. Această biserică este o podoabă a orașului Câmpulung Moldovenesc”, a remarcat IPS Pimen, care a mai adăugat că pompierii militari sunt oameni de jertfă pentru că merg să stingă incendiile. Părintele Nicolae Moroșan, subofițer și misionar în cadrul Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc, a primit din partea Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților rangul de iconom stavrofor. De asemenea, col. Ion Burlui, inspector șef în cadrul ISU Suceava, a oferit părintelui Nicolae Moroșan o diplomă de excelență pentru inițiativa, dăruirea și jertfa în ridicarea Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”. Părintele Nicolae Moroșan și-a îndreptat apoi gândul de recunoștință față de toți cei care au ajutat la înălțarea lăcașului de închinăciune din incinta Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc.

„Harul lui Dumnezeu este cel care ne dă sănătatea trupului și a sufletului”

IPS Pimen a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile Evangheliei din Duminica a 24-a după Rusalii. „Învățătura creștină ne arată că există o înviere a morților. Credința în viața de dincolo de mormânt au avut-o oamenii și înainte de venirea Mântuitorului Hristos. Prin ritualul de înmormântare, păgânii arătau credința într-o viață de dincolo de mormânt. Între acești păgâni care au crezut în viața de dincolo de mormânt au fost și strămoșii noștri, dacii. Atunci când murea cineva era bucurie mare pentru că aveau credința nestrămutată în viața de dincolo de mormânt. Ce frumos este să trăiești viața cu această credință în învierea morților. Crezând în învierea morților, înseamnă că noi, poporul, nu ne gândim doar la cei vii, ci și la cei care au adormit în Domnul. La sfârșitul lumii, conducătorii popoarelor se vor prezenta în fața tronului de judecată al lui Dumnezeu cu popoarele pe care le-a condus. În Sfânta Evanghelie de astăzi (n.r. ieri), Mântuitorul numește moartea „somn”, iar învierea este o „trezire din somn”, dacă am adormit întru nădejdea Învierii și a vieții veșnice. Viața pământească e cu suferință mai ales pentru trup. Trupul, deși e templu al Sfântului Duh, este supus multor boli. Deși putrezește, trupul învie într-o formă nouă, după cum spune Sfântul Apostol Pavel, asemănând acest fapt cu bobul de grâu. Mântuitorul a dat vindecare trupului femeii bolnave despre care face referire Evanghelia de astăzi (n.r. ieri). Harul lui Dumnezeu este cel care ne dă sănătatea trupului și a sufletului. Dacă ne rugăm dobândim putere de a nu fi copleșiți de durerea care chinuie trupul nostru prin boală”, a explicat Înalt Preasfințitul Pimen.

Comentarii Facebook


Știri recente