Sfințirea Bisericii Sfântul Ilie din parohia Manolești Vale, Protopopiatul Botoșani

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a sfințit astăzi Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din parohia Manolești Vale, Protopopiatul Botoșani. Pe o scenă amenajată în curtea sfântului lăcaș a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înalt Preasfinția Sa, alături de un sobor de 30 de preoți și diaconi.

Chiar dacă vremea a fost ploioasă și răcoroasă, cei peste 500 de credincioși prezenți, s-au rugat alături de ierarhul lor, după ce au trecut prin sfântul altar. La finalul slujbei părintele Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoșani, a remarcat că Dumnezeu a rânduit ca în ziua sfințirii Bisericii „Sfântul Ilie” din Manolești Vale să reverse ploaie, după aproape trei luni de secetă.

Înalt Preasfințitul Teofan a amintit în cuvântul rostit că lui Dumnezeu îi mulțumim prin faptul că păstrăm dreapta credință ortodoxă.

„Acesta este cel mai mare dar pe care Hristos, prin sfinții apostoli, prin mucenici, prin pustnicii din mănăstiri, prin vrednicii preoți de parohie și prin creștinii adevărați din parohii, îl așează în fața noastră. Credința adevărată este manifestată prin post, prin rugăciune, prin nașterea de prunci, prin zidirea de mănăstiri și biserici, prin dragoste de neam și de țară”, a explicat IPS Teofan.

Părintele paroh Mihai Marian Macuc a amintit că ideea construirii unei biserici în parohia Manolești Vale a aparținut încă din anii 70 vrednicului de pomenire preot Toader Irimia.

„Părintele Toader Irimia, fost paroh al parohiei Pacea a adus aici câteva pietre mari cu gândul de a ridica un sfânt lăcaș. Între timp a fost donat terenul pentru biserică de doamna Maria Călin”, a explicat pr. paroh Mihai Marian Macuc. Î

n continuare au fost acordate ranguri bisericești celor patru preoți care au coordonat sau sprijinit lucrările.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a citit la finalul Sfintei Liturghii o rugăciune de dezlegare.

Construcția lăcașului de închinăciune din Manolești Vale s-a realizat prin contribuția credincioșilor și prin strădania părintelui Daniel Baciu (întocmirea actelor și turnarea temeliei), părintelui Ciprian Scântei (ridicarea bisericii până la acoperiș), părintelui Vladimir Orlovschi (realizarea bolților, finisarea exteriorului și pregătirea pentru pictură), și părintelui paroh Mihai Marian Macuc (pictarea, înfrumusețarea și dotarea bisericii cu obiecte necesare desfășurării sfintelor slujbe). Mare parte a materialelor de construcții au fost obținute prin jertfa părintelui Marcel Bizubac.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…