Sfințirea Bisericii Sfânta Cruce – Obcini din Suceava

Biserica „Sfânta Cruce” – Obcini din Suceava a fost sfințită duminică, 16 octombrie, de Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Lucrările de construcție ale acestui sfânt lăcaș, care a primit ca al doilea hram sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, au fost realizate în ultimii 20 de ani.

Credincioșii din Obcini Suceava și cei din alte parohii sucevene au participat, în urmă cu două zile, la târnosirea Bisericii cu hramurile „Sfânta Cruce” și „Acoperământul Maicii Domnului”. Slujba de sfințire a fost urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Pimen, alături de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul de preoți au făcut parte pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și părinții protopopi ai celor cinci protopopiate din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

„Duminica viitoare vom acorda distincții de vrednicie primarului municipiului Suceava, Ioan Lungu, care a ajutat foarte mult la construirea bisericii și la împodobirea ei, membrilor consiliului parohial și diferitelor persoane care au ajutat la ridicarea sfântului lăcaș. Momentul sfințirii reprezintă o mare bucurie pentru parohia noastră. Această realizare înseamnă strădania credincioșilor. În învățătura Bisericii noastre Crucea este jertfă, dar și bucurie. În această zi a sfințirii ne-am înălțat sufletește. De acum vom încerca să lucrăm mai mult la zidirea sufletelor enoriașilor noștri. Nădăjduim să avem o legătură mai strânsă cu oamenii, într-o biserică mai încăpătoare. Lucrarea de sfințire a fost o bucurie pe care au împărtășit-o toți credincioșii. IPS Pimen a fost mereu alături de noi, cu multă răbdare și multă îngăduință, iar prin povățuirea Înalt Preasfinției Sale am primit putere pentru a trece peste greutățile care au apărut’, a relatat pr. paroh Vasile Baltag, care este și consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Locul pentru biserica parohiei Obcini a fost sfințit în anul 1990 de IPS Pimen, pe atunci episcop-vicar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Demersurile au fost făcute atunci de pr. Gheorghe Gavrilei de la parohia ‘Sfântul Ilie’ – Vechi din Suceava. Între 1993-1994 a fost ridicat un paraclis în timpul păstoririi părintelui Dorel Șchiopu. Lucrările de construcție au început în anul 1992, dar din cauza mai multor probleme legate de definitivarea actelor de proprietate, intabularea terenului și finalizarea proiectului, acestea au stagnat, urmând a fi reluate abia în 1999, sub îndrumarea părintelui paroh Vasile Baltag. ‘Proiectul inițial nu mai corespundea cu cerințele și noile construcții din cartier, prin urmare s-a refăcut întregul proiect sub îndrumarea arhitectului Doru Olaș, obținându-se totodată o nouă autorizație de construcție. Biserica are o lungime de 37 metri, cu o înălțime de 32 metri și o lățime de 13 metri la abside, fiind prevăzută cu două turnuri la intrare și un subsol de aproximativ 400 metri pătrați utili. Spațiul edificiului este împărțit după planul consacrat al spațiului ortodox, cu pronaos, naos și altar, având prevăzute pe lateralele pronaosului și naosului, până la abside, balcoane susținute pe arcade legate între stâlpi. Construcția a fost acoperită la sfârșitul anului 2007 și începutul lui 2008 cu tablă de cupru adusă din Germania și lucrată cu meseriași din zonă. În aceeași perioadă au fost așezate pe cele trei turnuri și pe acoperiș cele opt cruci aduse din Kiev, după ce, mai înainte, au fost sfințite de IPS Pimen, cu prilejul hramului din 2008. În anii care au urmat au fost efectuate lucrările de înfrumusețare la interior și exterior. Enoriașii parohiei au fost permanent alături, cu munca și rugăciunea, spre slava Sfintei și de viață făcătoarei Cruci’, a mărturisit pr. paroh Vasile Baltag.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…