Sfințirea Bisericii Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil din Brașov

Hramul din acest an de la Biserica „Sfinții Arhangheli” din Brașov s-a înscris în zilele de maximă importanță istorică pentru lăcașul de cult zidit în vremuri de răstriște. Biserica a fost resfințită la această sărbătoare îngerească – 8 noiembrie 2012 – de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. Ca de fiecare dată, biserica a fost arhiplină, iar vremea frumoasă le-a permis credincioșilor brașoveni să participe la sfințire și la Sfânta Liturghie. Preoților de la cele trei parohii arondate, pr. Stelian Manolache, pr. Claudiu Nahoi și pr. Agapie Aurel Rusu, li s-au adăugat în soborul slujitor mai mulți preoți, între care și protopopul de Brașov, părintele Dănuț-Gheorghe Benga.

Biserica a fost înconjurată și târnosită cu Sfântul și Marele Mir, Masa Sfântului Altar a fost zidită și împodobită, iar pictura și întreaga biserică au fost sfințite cu Sfântul Mir și apă sfințită. A urmat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia diaconul Daniel Adrian Dorofte a fost hirotonit preot misionar, după cum ne informează mitropolia-ardealului.ro. Răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al bisericii brașovene. La slujbele religioase, pe lângă reprezentanții autorităților brașovene, au fost prezenți și membrii din conducerea Inspectoratului de Jandarmeri din oraș, știut fiind faptul că Sfinții Arhangheli sunt ocrotitorii Jandarmeriei Române. Chiar mopmentul de întâmpinare a ierarhului a fost făcută cu o gardă de onoare a jandarmeriei brașovene.

Ocrotitorii Jandarmeriei

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe preoții și pe credincioșii din cartierul Steagu Roșu pentru realizările administrative de la biserica parohială, le-a mulțumit enoriașilor pentru participarea în număr mare la slujbele religioase și i-a îndemnat să se împărtășească din Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos în perioada postului închinat Nașterii Domnului. Ierarhul a vorbit apoi despre sărbătoarea din 8 noiembrie, când cinstim soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

„Despre îngeri găsim puține relatări în Sfânta Scriptură, dar aflăm lucruri despre lucrarea lor în lume. Îngerii au adus oamenilor vestea cea bună și îl slujesc pe Dumnezeu. Pentru fiecare dintre noi, Dumnezeu a rânduit una dintre aceste făpturi spirituale, pentru a ne ocroti. Îngerul păzitor l-am primit la Taina Botezului și ne străjuiește trupul și sufletul, îndrumându-ne spre calea cea dreaptă.”, a subliniat IPS Mitropolit Laurențiu.

Ierarhul i-a hirotesit iconomi stavrofori pe preoții Claudiu Nahoi și Agapie Aurel Rusu și a oferit acte de cinstire celor trei parohii și binefăcătorilor bisericii. O distincție aparte a fost oferită generalului de brigadă dr. Eugen Pop, inspectorul-șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Brașov, pentru sprijinul oferit mitropoliei Ardealului în evenimentele religioase și pentru devotamnetul față de Biserica strămoșească. Generalul Eugen Pop a primit din partea IPS Laurențiu distincția „Crucea Șaguniană pentru mireni”. IPS Laurențiu a primit din partea celor trei parohii o icoană a Sfinților Arhangheli și mulțumiri pentru vizita pastorală.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Brașov a fost zidită în perioada 1978-1981, prin ctitoria credincioșilor din cartierul Steagu Roșu și sub îndrumarea părintelui Ioan Comșulea. A fost pictată în perioada 1983-1984, în tempera, de Dumitru Bănică, iar pe 20 mai 1984 a fost sfințită de mitropolitul Antonie Plămădeală. În perioada recentă, s-a restaurat pictura exterioară și cea interioară, s-a reparat acoperișul, s-au izolat pereții, s-au schimbat ferestrele, s-a realizat un soclu de piatră și s-a montat o nouă centrală termică.

Tot la sărbătoarea Sfinților Arhangheli, IPS Mitropolit Laurențiu a sfințit o troiță ridicată lângă Unitatea de Jandarmerie de la Dumbrăvița, județul Brașov. Au participat conducerea unității, garda de onoare, autorități locale și mai mulți preoți. IPS Laurențiu i-a felicitat pe jandarmi pentru credința lor și pentru eforturile zilnice în vegherea ordinii comunitare.

Comentarii Facebook


Știri recente