Sfințirea bisericii Secției de Ergoterapie a Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola din Iași

Suferința și exilarea de restul lumii existente la Secția Șipote a Spitalului Clinic de Psihiatrie din Iași au fost înlocuite, sâmbătă, 30 iunie 2012, de o împreună-bucurie și o împreună-comuniune între medici, bolnavi, preoți și credincioșii veniți în număr mare să participe la sfințirea de către Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a noului lăcaș de cult ridicat în incinta unității medicale.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a poposit sâmbătă în localitatea Șipote de lângă orașul Hârlău, unde a sfințit Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ a Secției de Ergoterapie a Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola din Iași și unde a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi. Alături de protos. Iustin Neagu, preot de caritate a Spitalului Socola, și de pr. Ștefan Dolgu, misionar al secției de la Șipote, din soborul de slujitori au mai făcut parte pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași și consilier pentru învățământ universitar în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, și pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț. Slujba de sfințire a noii biserici prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârșită pe un podium special amenajat, la care au participat cu evlavie atât bolnavii internați în această secție a Spitalului de Psihiatrie din Iași și medicii care îi îngrijesc, cât și credincioșii din parohiile din apropiere. În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Teofan l-a hirotonit întru preot pe diac. Ionuț Florin Ciuclea pe seama parohiei Focuri din localitatea Focuri, Protopopiatul Hârlău. La finalul slujbei, pr. protopop Nicolae Crăciun a dat citire hrisovului de sfințire, după care a urmat cuvântul protos. Iustin Neagu, cel care a coordonat lucrările de construcție a noului lăcaș de cult. Cu lacrimi în ochi, protos. Iustin Neagu a vorbit despre greutățile pe care le aduce ridicarea unui lăcaș de cult, dar și de minunea și veșnicia sfințirii acestuia. ‘În analele Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola – Iași vor intra pentru veșnicie două date foarte importante: 18 aprilie 2010, când IPS Teofan a resfințit Biserica ‘Schimbarea la Față’ de la Socola și lucrările săvârșite acolo, și ziua de astăzi, 30 iunie 2012, când s-a sfințit Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ a Secției de Ergoterapie. Țin să menționez că Dumnezeu e Cel care a îndreptat mințile și inimile credincioșilor care au ajutat la ridicarea și renovarea acestor lăcașuri de cult’, a precizat părintele protosinghel.

În cuvântul rostit credincioșilor prezenți, IPS Teofan a vorbit în prima parte despre preoția universală la care sunt chemați toți credincioșii, apoi a făcut referire la bucuria legată de sfințirea unei noi biserici. ‘Mulțumim lui Dumnezeu că mitropolia noastră, începând de astăzi, este mai bogată cu o biserică sfințită, unde se va săvârși Sfânta Liturghie, de care avem o nevoie imensă și permanentă. Dumnezeu a împrumutat brațele Sale, mâinile Sale, inima Sa ctitorilor acestei biserici, căci numai cu ajutorul lui Dumnezeu se pot împlini toate’, a subliniat Mitropolitul Moldovei. În continuare, IPS Teofan a acordat părintelui Iustin Neagu distincția ‘Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei’ pentru merite deosebite în păstrarea credinței și promovarea culturii creștine și l-a felicitat pe pr. Ștefan Dolgu, misionar al secției de la Șipote. Totodată, au fost oferite diplome și distincții de vrednicie conducerii unității medicale și binefăcătorilor lăcașului de cult. Manifestarea religioasă s-a încheiat cu o agapă la care au fost invitați medicii, bolnavii și toți credincioșii prezenți.

Unitatea medicală de la Șipote funcționează din 1905. Încă de la început, ea se adresa categoriilor speciale de bolnavi. Astfel, aici a fost la început un spital pentru copiii fără casă, pentru copiii străzii. Denumirea exactă era ‘Tabără pentru copii vagabonzi’. Între 1917-1918, aici a fost lagăr german și erau aduși prizonieri nemți. Atunci s-a făcut aducțiunea de apă. Din 1918 și până în 1937, spitalul a revenit la destinația inițială. În anul 1937 unitatea medicală a trecut sub conducerea Epitropiei Spitalelor din Iași, sub directa conducere a Spitalului ‘Sfântul Spiridon’, cu destinația de spital pentru bolnavii psihic. A fost secție a Spitalului ‘Socola’ abia din 1968, dar în același an a căpătat independență juridică. Din 2001, a redevenit secție exterioară a Spitalului ‘Socola’.

Lucrările la Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din incinta secției Șipote a Spitalului Clinic de Psihiatrie din Iași au început în toamna anului 2009, sfântul lăcaș fiind ridicat sub formă de navă, având acoperiș moldovenesc. Biserica este pictată la interior, iar la exterior este împrejmuită de un cerdac în stil maramureșean. De asemenea, a fost ridicată o clopotniță cu patru clopote asistate electronic și o troiță în memoria eroilor Revoluției din 1989. Pictura a fost realizată în tehnica frescă de pictorii Ovidiu Clapa și Ciprian Călin din Iași. Lucrările s-au desfășurat sub îndrumarea protos. Iustin Neagu, preot de caritate, manager fiind prof. dr. Călin Scripcaru.

Comentarii Facebook


Știri recente