Sfințirea bisericii Parohiei Zalha, din Episcopia Sălajului

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” a fost sfințită în Parohia Zalha, Protopopiatul Jibou, Episcopia Sălajului. Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a târnosit biserica în 12 septembrie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”.

Comuna Zalha se află în Podișul Someșan, între dealurile Șimișna și Gârbou, în partea de est a județului Sălaj, comună limitrofă cu județul Cluj. Satul Zalha, ca de altfel și restul satelor comunei, a făcut parte, până după anul 1300, din voievodatul lui Gelu, fapt marcat, după 1378, de ‘Monografia’ lui Iosef Kadar, ca făcând parte din județul Someș-Doboca. Iosef Kadar, în ‘Monografia’ lui, atestă satul Zalha în anul 1378. Localitatea este atestată și în ‘Dicționarul istoric al localităților din Transilvania’, al lui Coriolan Suciu. În cele două documente, satul Zalha are diferite denumiri, după cum urmează: 1378 – Zalika, 1595 – Zalha, 1607 – Zalya, 1790 – Zalha, 1830 – Zalha Zale, 1854 – Zalha, până în zilele noastre. În vara anului 1999, un muzeograf de la Muzeul de Istorie din Zalău însoțit de doi cercetători au descoperit pe Dealul Burzuorului și la poalele acestuia fragmente de ceramică veche dacică, ce se află la muzeele din Zalău, Cluj și București. Prin studiul acestor fragmente s-a constatat că Zalha a fost cetate dacică. Izvoarele istorice amintesc, în anul 1600, de biserica ortodoxă din Zalha care aparținea de Protopopiatul Surduc, condusă de un paroh român. Construcția acestei biserici era din lemn și se afla pe o culme de deal din ‘Părăuță’. Se mai menționează că, după anul 1820, preotul a organizat, pe lângă biserică, școala primară, unde se preda religia, catehismul, scrisul, cititul și socotitul, în limba română. În anul 1800 s-a construit, de către săteni, biserica din lemn în locul numit ‘Părăuță’. În perioada 1935-1940 este amintit preotul Teodor Cernucan din Zalha, care, în anul 1949, a fost arestat și condamnat politic la cinci ani de închisoare. În perioada respectivă, biserica a fost deservită de alți preoți din comună. Preotul Cernucan, după ieșirea din închisoare, s-a stabilit la o parohie din județul Bistrița-Năsăud. Un alt preot care a slujit la Zalha este Alexandru Pop. O bună perioadă de timp, biserica a fost deservită de preotul Pompei Ciaca din Parohia Ceaca.

Noua biserică a Zalhei

Biserica a avut în posesia ei peste zece hectare de teren agricol și trei hectare de pădure. Încă din 1948 acestea au fost naționalizate, așa cum s-a întâmplat și cu casa parohială, care a devenit sediul Primăriei Zalha. În prezent, biserica și-a reprimit terenul și pădurea, fiind construită o nouă casă parohială.

În anul 2004, Preasfințitul Părinte Petroniu a pus piatra de temelie pentru noua biserică din Zalha. De atunci și până astăzi, cele 120 de familii, conduse de părintele Ioan Greblă care slujește aici de la hirotonia sa, din anul 1978, și cu sprijinul Consiliului și al Comitetului Parohial, în frunte cu epitropul Vasile Călămar, s-au străduit să ridice lăcaș de închinare. Astfel, s-a realizat biserica propriu-zisă, dotată în interior cu iconostas din lemn de tei, bănci, strane, policandre și aplice, tetrapoade, geamuri termopan, uși din lemn de tei, două clopote, sonorizare și toate cele necesare pentru slujire. La exterior biserica are izolație cu polistiren, tencuială minerală, acoperiș din tablă, garduri din beton și fier forjat, troițe, pavaj în fața bisericii, zid de sprijin, iluminat etc., valoarea lucrărilor ridicându-se la 800.000 de lei. Biserica a fost împodobită cu o frumoasă pictură executată în tehnica ‘fresco’ de pictorul Virgil Palade.

Duminică, 12 septembrie 2010, s-a scris istorie în Parohia Zalha, pentru că târnosirea unei biserici ridicată din temelie are loc o dată la câteva sute de ani. În cuvântul de învățătură, Episcopul Sălajului a vorbit despre dragostea lui Dumnezeu față de oameni și a amintit de Evanghelia zilei, textul de la Ioan 3,16: ‘Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică’.

„Din dragoste, Dumnezeu ne-a creat pe noi și, în dragoste, Dumnezeu Tatăl L-a trimis pe Fiul Său să ne mântuiască”, a arătat Preasfințitul Petroniu, care i-a felicitat pe toți credincioșii care au lucrat la această biserică și i-a îndemnat să lucreze, de acum înainte, la biserica din suflete.

Comentarii Facebook


Știri recente