Sfințirea bisericii Parohiei Sf. Ioan Botezătorul Cartier Borhanci, Cluj-Napoca

În data de 24 iunie 2012 de la ora 9.00 ÎPS Andrei va oficia slujba de sfințire a bisericii, iar de la ora 10.00 Sf. Liturghie într-un sobor de preoți și diaconi,

Comunitatea ortodoxă din Colonia Borhanci aparținea de parohia ortodoxă română „Sf. Dumitru” din Cluj- Napoca, având un număr redus de credincioși. Colonia Borhanci se află la o distanță de 5 km de centrul municipiului Cluj-Napoca. Organizarea vieții religioase a luat naștere cu data de 1 ianuarie 1958, când a fost numit pentru scurtă vreme, preotul Traian Man. În perioada imediat următoare lui Traian Man, a urmat Ioan Rușdea (1959-1964), perioada în care s-a construit capela (1961-1965). În anul 1963, de Sfintele Paști, s-a săvârșit aici prima sfântă Liturghie.

Pe lângă această capelă a început să dăinuiască din anul 1971 și un cimitir care există și azi în jurul bisericii.

În anul 2008 luna iunie credincioșii acestei parohii au avut dorința de a-și ridica un nou locaș de cult. Astfel s-a dărâmat vechea clădire și s-a început construirea alteia noi din temelie. În luna martie 2009 după instalarea pr. Man Mircea Lucian s-a întregit Consiliul parohial, reîncepându-se astfel lucrările.

Toate aceste lucrări au fost binecuvântate de Preasfinția Sa Episcopul Vasile Someșanul cu două slujbe arhierești: prima la intrarea în biserică în anul 2009 de sărbătoarea Floriilor, iar cea de-a doua la sfințirea clopotului nou în anul 2010.

În anul 2011 luna iunie, s-au început lucrările de pictură în tehnica „a fresco” de către pictorul Crișan Alexandru și echipa domniei sale, finalizându-se în luna octombrie a aceluiași an. În anul 2012 biserica este înzestrată cu mobilier sculptat, iar iconostasul este împodobit cu icoane pictate pe lemn de tei și foiță de aur.

În prezent, în parohia Borhanci din Cluj-Napoca, sunt aproximativ 240 de familii ortodoxe. Tot ceea ce s-a realizat a fost cu ajutorul credincioșilor, în sprijinul cărora s-au implicat sponsori și donatori, alături de Ministerul Culturii și Cultelor, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj.

Comentarii Facebook


Știri recente