Sfințirea bisericii parohiei Progresul II din București

Biserica cu hramurile Sfinții Apostoli Petru și Pavel și Sfânta Muceniță Varvara a parohiei Progresul II din Protoieria III Capitală s-a aflat astăzi, 4 decembrie 2011, în mare sărbătoare, deoarece a fost târnosită în această dimineață de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, fiind înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.

Patriarhul României a sfințit biserica atât în exterior cât și în interior, evenimentul de astăzi având o importanță deosebită, deoarece biserica este o casă a vindecării, un spital, iar nu un tribunal, iar astăzi am sfințit o nouă poartă a Cerului, a arătat Preafericirea Sa..

În continuare, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat Sfânta Liturghie.

După citirea pericopei evanghelice Preafericirea Sa a ținut un cuvânt de învățătură în care a evidențiat înțelesurile duhovnicești ale Evangheliei de astăzi și a arătat, de asemenea, și semnificația sfințirii unei biserici.

Femeia gârbovă, ”pentru că avea o credință puternică și Îl iubea pe Dumnezeu nu s-a răzvrătit niciodată, nu a judecat pe nimeni din jur, nici nu s-a considerat măcar vrednică să fie vindecată. Pentru multa ei smerenie care îi venea din credință și pentru multa ei răbdare Mântuitorul Iisus Hristos a considerat că trebuie evidențiată. Și acolo unde mergea ea să se întâlnească cu Dumnezeu din Ceruri, la sinagogă, acolo a venit Dumnezeu-Omul ca să o întâlnească”, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

De asemenea, Patriarhul României a mai precizat că ”Biserica este un loc al vindecării noastre în primul rând de uitarea de Dumnezeu pentru că cel mai mare păcat este uitarea de Dumnezeu. Uităm de Dumnezeu și trăim în lumea creată de El ca și când El nu există. Uităm să mulțumim pentru viață, aer, lumină, căldură, soare și apă. Biserica, care a fost prefigurată de templul din Ierusalim, este locul în care ne întâlnim cu Dumnezeu, cum s-a spus în rugăciunea de la începutul sfințirii”.

Totodată, în cadrul Sfintei Liturghii Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a hirotonit întru preot pe diaconul Mihail Ovidiu Cățoi, angajat al Centrului Eparhial, pe seama parohiei nou-înființată Progresul II.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a conferit ordine și distincții pentru cei care au ajutat la ridicarea lăcașului de cult. Astfel, părintele paroh Dumitru Cățoi de la parohia Sfântul Gheorghe-Progresul a primit ordinul Sanctus Stephanus Magnus, părintele Zancu Aurel a fost ridicat la rangul de iconom-stavrofor, părintele iconom-stavrofor Toader Grigoraș a primit diploma de onoare cu chipul Sfinților Împărați Constantin și Elena, iar domnul epitrop Viorel Tecsa a primit distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Dimitrie cel Nou.

Pentru biserica nou-târnosită Patriarhul României a dăruit ultima ediție a Sfintei Evanghelii, cu icoane pictate, ca început nou într-o casă nouă, o cruce de binecuvântare confecționată în atelierele Sfintei Patriarhii și câteva cărți pentru biblioteca parohiei.

Tuturor celor prezenți Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit câte o iconiță cu chipul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și cu chipul Sfintei Mare Mucenițe Varvara, care este astăzi pomenită și care a devenit al doilea ocrotitor al acestei biserici.

În continuare, părintele paroh Dumitru Cățoi a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru ajutorul acordat și prezența în această zi, dar și credincioșilor care au sprijinit lucrările la această frumoasă biserică. Părintele paroh a oferit în dar Patriarhului României ca semn de recunoștință o icoană cu chipul Sfântului Andrei, un tablou cu chipul Preafericirii Sale și un epitrahil cu omofor.

Toți cei care contribuie la zidirea bisericii devin mâinile iubirii lui Hristos. Biserica este zidită de Preasfânta Treime așa cum se spune la cântarea de la sfințirea bisericii, dar Sfânta Treime lucrează prin oameni, prin mâinile clerului și credincioșilor, a mai arătat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la acest moment.

Sute de credincioși au venit astăzi care au dorit să participe la acest mare eveniment al comunității lor, bucurându-se și de vremea frumoasă pentru această perioadă.

Comentarii Facebook


Știri recente