Sfințirea bisericii parohiei Păniceni, Huedin

Biserica nouă din parohia Păniceni, protopopiatul Huedin, a fost sfințită duminică, 28 octombrie 2012.Slujba de târnosire a locașului de cult cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost săvârșită de Preasfințitul Vasile Someșanul, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, potrivit Radio Renașterea.

Au făcut parte din sobor protopopul de Huedin, pr. Ciprian Taloș, decanul Facultății de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, pr. prof. univ dr. Vasile Stanciu, pr. Visarion Pașca, duhovnicul Mănăstirii de la Florești și pr. Călin Ficior.

Au participat la eveniment și credincioși din localitățile învecinate, precum și oficialități locale și județene.

Slujba de sfințire a bisericii a fost urmata de la ora 10:00 de oficierea sfintei liturghii.

În cadrul cuvântului de învățătură PS Vasile Someșanul a vorbit despre Cuvântul lui Dumnezeu, ca dătător de viață și sursă de înduhovnicire: „Pentru ca să ajungem să birupaniceni%202.jpgim ispitele viacurilor în care trăim și să ne folosim acum și în veșnicie de binefacerile pe care Biserica ni le aduce în ființa noastră, v-aș pune la suflet o chemare și un îndemn al Tatălui Ceresc și al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, prin care se face vie lucrarea Duhului Sfânt în ființa și viața noastră, Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul ce iese din gura lui Dumnezeu. Acest cuvânt hrănitor pentru viața aceasta și pentru veșnicie îl găsim în sfintele și dumnezeieștile scripturi, în sfintele taine, în sfânta liturghie, care este cea mai importantă slujbă a sfintei noastre Biserici, în cântarea bisericească, în iconografie și în multele cărți, folositoare de suflet și pe care le avem atât de ușor astăzi la îndemână, dar de multe ori nu ne folosim îndestulător de această hrană duhovnicească și atunci vedem cum atât de ușor în viața noastră ne stăpânesc ispitele și patimile „.

Biserica nouă a parohiei Păniceni a fost ridicată între anii 1990 – 1997. Trei ani mai târziu au fost demarate lucrările de tencuire a locașului de cult, lucrări ce au fost finalizate în 2001. În acel an PS Episcop Vasile Someșanul a binecuvântat lucrările de construcție a bisericii.

Potrivit pr. paroh Vasile Perța: „Lucrările de pictură a bisericii au demarat în anul 2004 după obținerea avizelor și autorizațiilor de pictură și s-au întins pe o perioadă de trei ani. În 2007 biserica a fost terminată de pictat, dar necesitau și lucrările unui iconostas pe măsură, iconostas care s-a realizat în anul 2008. În 2009 au început lucrările de finisare a iconostasului printr-o catapeteasmă frumoasă făcută de acelașii pictor care a pictat și biserica și anume pictorul Paul Bădăiosu. S-au realizat și alte lucrări de finisare exterioară, trotuarele și gaturile de împrejmuire”.

Parohia Păniceni din protopopiatul Huedin are și o biserică monument istoric ce datează din anul 1736 . Locașul de cult se află într-o stare avansată de degradare, de aceea anul viitor vor fi demarate o serie de lucrări de reabilitare si consolidare a bisericii vechi.

Comentarii Facebook


Știri recente