Sfințirea Bisericii parohiei Mănăstirea din Protopopiatul Iași 1

În Duminica a V-a după Paști, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a sfințit biserica parohiei Mănăstirea, Protopopiatul Iași 1. La acest eveniment deosebit al comunei Dagâța au participat sute de credincioși.

Enoriașii parohiei Mănăstirea au trăit în urmă cu două zile un moment de bucurie și înălțare duhovnicească prilejuit de sfințirea bisericii din parohia lor. După slujba de târnosire a urmat Sfânta Liturghie oficiată de PS Calinic Botoșăneanul. Corul Bisericii ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ – Bărboi a oferit răspunsurile liturgice. Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile Evangheliei citite în Duminica samarinencii. La finalul slujbei, pr. Ovidiu Matroș a primit post-mortem Diploma de Onoare ‘Ștefan cel Mare și Sfânt’, iar altor binefăcători le-au fost acordate distincții de vrednicie. În același timp, PS Calinic Botoșăneanul i-a acordat părintelui paroh Gabriel Puiu, în numele Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, rangul de iconom stavrofor. În alocuțiunea rostită, părintele Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iași 1, a apreciat sacrificiul și jertfa credincioșilor care au sprijinit lucrările de construcție din parohia Mănăstirea. De asemenea, pr. protopop a felicitat autoritățile locale și școala, care s-au implicat în organizarea evenimentului. ‘Parohia este departe de orașul Iași, dar viața se desfășoară în duhul ascultării, al colaborării, al sprijinirii și al respectului unuia față de celălalt. Prin sărbătoarea de duminică s-au încununat eforturile, jertfa și munca a trei preoți. La slujba de sfințire a participat și nepotul părintelui Iachint Unciuleac, ierom. Ioasaf Unciuleac, de la Mănăstirea Putna din județul Suceava, care a contribuit la înzestrarea actualei biserici’, a declarat pr. Constantin Andrei, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Lucrare pastoral-gospodărească

Satul Mănăstirea este așezat la limita dintre județele Iași și Neamț. Și-a luat numele de la mănăstirea care se află în apropiere, Cetatea. În parohia Mănăstirea există o biserică veche din lemn din sec al XVII-lea, monument istoric. Pentru că satul s-a mărit, în anul 1990, în timpul păstoririi părintelui Ovidiu Matroș, cu sfatul vrednicului de pomenire arhim. Iachint Unciuleac, care a fost botezat în biserica din lemn a parohiei, au început lucrările pentru ridicarea unui lăcaș de cult din zid. ‘În pofida greutăților și a posibilităților financiare reduse, oamenii au reușit să construiască o biserică măreață din zid nu departe de monumentul istoric, de biserica de lemn. Părintele Iachint a sprijinit foarte mult ridicarea sfântului lăcaș, cu materiale de construcții, dar marea parte a fondurilor au provenit de la credincioși. Părintele Ovidiu Matroș s-a îmbolnăvit și a trecut la cele veșnice în anul 2004. Atunci când fostul paroh a plecat la Domnul, biserica era ridicată și avea instalat acoperișul’, a precizat pr. Constantin Andrei. Din anul 2005, lucrările la Biserica cu hramurile ‘Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul’ și ‘Sf. Ioan Evanghelistul’ au fost continuate de pr. Gabriel Puiu, realizându-se pictura sfântului lăcaș. De asemenea, a fost montată catapeteasma și mobilierul, fiind achiziționate veșminte noi și obiecte liturgice. Părintele paroh a mai construit în paralel o casă de prăznuire, dar și o casă parohială.

Comentarii Facebook


Știri recente