Sfințirea bisericii parohiei Dumbrăvița-Ruginoasa, Protopopiatul Pașcani

Un nou lăcaș de închinăciune din Protopopiatul Pașcani a fost sfințit astăzi, 28 august 2011, de Înalt Preasfințitul Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Constantin Ciofu, Redactor „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Astfel, a fost încununată osteneala celor două decenii a ctitorilor Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Sfântul lăcaș din parohia Dumbrăvița-Ruginoasa a fost ridicat începând cu anul 1990, la inițiativa părintelui paroh Pavel Pavel. În această parohie mai există o biserică construită după cel de-al Doilea Război Mondial în cinstea Înălțării Domnului, care este destinată pentru slujbele celor răposați.

Documentația pentru edificarea noului sfânt lăcaș a fost întocmită de pr. paroh Pavel Pavel, lucrările fiind demarate cu binecuvântarea vrednicului de pomenire patriarh Teoctist, pe atunci locțiitor al Mitropoliei Moldovei și Sucevei. Potrivit hrisovului de sfințire, care a fost așezat în sfânta masă, construcția uneia din cele mai frumoase biserici de sat din Protopopiatul Pașcani a fost realizată de echipa meșterului Mihai Șandru din Târgu Neamț.

Lucrările de pictură în tehnica frescă au început în anul 2003, fiind realizate de pictorul Virgil Moraru, alături de ucenicii săi, iar icoanele de pe catapeteasmă au fost lucrate în tehnica mozaic, vitraliu și pictură pe sticlă arsă. Mobilierul din stejar a fost executat de meșterul Pantelimon Peiu. Șantierul a fost supravegheat de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Pașcani. Fondurile necesare au provenit de la credincioșii din parohie, părintele paroh Pavel Pavel fiind susținut de familia sa, epitropi și membrii Consiliului și Comitetului parohial. Anul trecut a fost construită în incinta bisericii parohiale o casă socială modernă.

După citirea Sfintei Evanghelii Înalt Preasfințitul Teofan a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre iertare, pornind de la textul Evangheliei din Duminica a XI-a după Rusalii. La finalul slujbei au fost oferite distincții de vrednicie mai multor persoane care s-au remarcat în susținerea lucrărilor de construcție la biserica târnosită.

Comentarii Facebook


Știri recente