Sfințirea bisericii Parohiei Cernești din Protopopiatul Botoșani

Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Parohia Cernești, Protopopiatul Botoșani, a fost resfințită astăzi, 3 iulie de Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat la intrarea în localitate de călăreți, așa cum este tradiția. În poarta sfântului lăcaș din Cernești, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a fost așteptat de copiii din parohie, îmbrăcați în portul național, de soborul de preoți și autoritățile locale și județene. Slujba de târnosire a bisericii a avut loc mai întâi în exterior și apoi în interior. La final, cei peste 1000 de credincioși au trecut prin sfântul altar, după care au asistat la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi, pe un podium amenajat în curtea sfântului lăcaș.

După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificația textelor citite în Duminica a 3-a după Rusalii, explicând ce înseamnă a „căuta mai întâi Împărăția lui Dumnezeu”.

Părintele Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoșani, a citit la final Hrisovul de sfințire, care a fost introdus în sfânta masă ce a fost târnosită. Părintele paroh Ilie Breșug a primit din partea Înaltpreasfințitului Teofan rangul de iconom stavrofor, iar persoanelor care s-au remarcat în susținerea lucrărilor de construcție și înfrumusețare li s-au oferit distincții de vrednicie. Primarul comunei Todireni, Petru Toma a oferit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei Diploma de Cetățean de onoare al comunei Todireni. Înaltpreasfințitul Teofan a citit apoi o rugăciune de dezlegare pentru toți credincioșii.

Biserica parohiei Cernești a început să se construiască în anul 1994, când a fost numit paroh părintele Ilie Breșug. Lucrările au fost susținute de enoriașii din parohie, de ctitori, autoritățile locale și de fiii satului. În paralel cu șantierul de la sfântul lăcaș a fost ridicată o casă socială.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…