Sfințirea bisericii Parohiei Brăteni din Protopopiatul Bistrița

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Brăteni, Protopopiatul Bistrița, unde a târnosit lăcașul de cult. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de IPS Andrei, înconjurat de un sobor de peste 20 de slujitori, între care s-au aflat consilierul pe probleme de protocol al Arhiepiscopiei Clujului, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, Alexandru Vidican, și pr. paroh Paul Marian, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

În cuvântul de învățătură, IPS Andrei le-a vorbit credincioșilor despre activitățile exterioare care distrag atenția omului de la preocupările necesare mântuirii. De asemenea, i-a îndemnat pe cei prezenți să nu neglijeze rugăciunea și participarea la slujbele Bisericii. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de teologi din Baia Mare. La final, cei care s-au implicat în reabilitarea bisericii, în frunte cu preotul paroh și cu primarul, au fost răsplătiți cu diplome.

Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Brăteni datează din 1836. Începând din 2007, lăcașul de cult aflat într-o avansată stare de degradare a fost reabilitat atât exterior, cât și interior. Pe lângă importantele lucrări de consolidare, sfântul lăcaș a fost dotat cu un nou iconostas, împodobit cu icoane pictate. A fost făcut un nou mobilier de cult, a fost montat în turnul bisericii un clopot nou, iar în curte a fost ridicat un altar de vară, toate acestea ca un semn al recunoștinței față de jertfelnicia înaintașilor care au ridicat acest lăcaș, dar și din iubire pentru frumusețea casei lui Dumnezeu.

De asemenea, biserica-monument istoric din filia Chidea, cu hramul ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din 1761, a fost resfințită sâmbătă, 22 septembrie, de IPS Andrei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie oficiată de ierarh au fost date de un grup de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. IPS Andrei a acordat diplome de aleasă cinstire preotului Ioan Pitic, președintelui Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, primarului comunei Vultureni, Ioan Mureșan, dar și membrilor Consiliului parohial pentru contribuția în reabilitarea bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente