Sfințirea Bisericii „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca

Biserica cu hramul „Nașterea Domnului” din cartierul Gheorgheni, Cluj-Napoca, va fi sfințită duminică, 5 septembrie 2010, informează Biroul de Presă al Mitropoliei Clujului. Începând cu orele 9.00 va fi oficiată slujba de târnosire a bisericii. Slujba sfințirii va fi urmată, de la ora 10.00, de Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preasfințitul Irineu Bistrițeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului, pe o esplanadă din fața bisericii, alături de un sobor de preoți și diaconi.

La încheierea slujbei, Preasfinția Sa va înmâna d-lui Ing. Marian Munteanu din partea Înaltpreasfințitului Părinte Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, „Crucea transilvană”, cea mai înaltă distincție pentru mireni a Arhiepiscopiei Clujului, pentru sprijinul generos acordat Bisericii Ortodoxe și Arhiepiscopiei Clujului în slujirea ei misionar-pastorală. Preoților le vor fi acordate distincții, iar celor care au sprijinit prin efortul lor ridicarea noului lăcaș de cult le va fi acordată „Diploma de aleasă cinstire”.

Parohia cu hramul „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca a luat ființă la 16 martie 1990 prin desprinderea din Parohia Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, avându-l ca prim paroh pe părintele Iulian Benche. Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă de Preasfințitul Irineu Bistrițeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului, în 27 decembrie 1990, iar după întocmirea proiectului de către arhitecții Monica Popa și Marian Munteanu, în toamna anului 1993, a început construcția acesteia.

În februarie 1994 preotul Nicolae Buda a fost numit paroh al parohiei, moment din care lucrările la noua biserică au fost continuate într-un ritm susținut și cu rezultate evidente. O etapă importantă în devenirea acestui sfânt locaș și a comunității parohiei „Nașterea Domnului” a fost amenajarea demisolului care, din 4 septembrie 1994, prin binecuvântarea și sfințirea de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Bartolomeu a devenit loc de slujire, în jurul căruia s-a adunat întreaga comunitate.

Comentarii Facebook


Știri recente