Sfințirea bisericii maramureșene din Mizil

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a efectuat o vizită pastorală în orașul Mizil, din județul Prahova. Cu această ocazie, Patriarhul României a săvârșit slujba de târnosire a Bisericii ‘Sfinții părinți Ioachim și Ana’ și ‘Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica’ din orașul prahovean. Credincioșii ortodocși au trecut prin Sfântul Altar al bisericii până la miezul nopții, s-au închinat la Sfânta Masă, au primit târnosanie și au fost binecuvântați cu agheasmă.

Biserica ‘Sfinți părinți Ioachim și Ana’ din orașul Mizil a fost construită între anii 2006 și 2007, în stil tradițional maramureșean, din lemn, cu o turlă înaltă cu foișor. Lucrările de pictură au fost realizate între anii 2011 și 2012, iar lăcașul a fost împodobit cu icoane pictate în stilul tempera. Lăcașul de rugăciune este o frumoasă îmbinare între stilul tradițional românesc și pictura bisericească bizantină. Duminică, chiar de hramul acestei parohii, când sunt pomeniți sfinții părinți ai Maicii Domnului, credincioșii din Mizil au participat în număr mare la sfințirea și înnoirea bisericii lor.

După cum informează Ziarul Lumina, slujba de sfințire a fost săvârșită de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele protopop Valentin Cazan, de la Protoieria Urlați, părintele protopop Ștefan Mușat, de la Protoieria Ploiești, părintele Florin Alin Sandu, parohul Bisericii ‘Sfinții părinți Ioachim și Ana’, precum și alți preoți și diaconi. Lăcașul a fost sfințit prin stropirea cu apă sfințită și stropirea cu Sfântul și Marele Mir, iar Sfânta Masă din altar a fost târnosită, împodobită și pregătită pentru slujbele cultului divin. După slujba de sfințire, Patriarhul României a arătat că sfințirea unui lăcaș de rugăciune este în același timp și sfințirea credincioșilor care formează comunitatea văzută a Bisericii în rugăciune.

‘Biserica are două înțelesuri, biserica de zid și Biserica formată din cler și popor. O biserică, nouă, frumoasă, este învelișul arhitectonic al unei comunități care se adună în formă de cruce, în forma iubirii jertfelnice a lui Hristos, pentru a da slavă Sfintei Treimi și a dobândi viața veșnică’, a spus Preafericirea Sa.

La slujba de sfințire au participat și numeroase oficialități locale ale orașului Mizil, și din județul Prahova, și ctitorii și binefăcătorii acestui lăcaș de rugăciune.

Crucea este izvorul Învierii, iar Învierea este slava Crucii

După slujba de sfințire, Patriarhul nostru a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de soborul de slujitori, pe o scenă amenajată în vecinătatea lăcașului de rugăciune. În duminica dinaintea praznicului Sfintei Cruci de pe 14 septembrie, Biserica a rânduit citirea la Sfânta Liturghie a Evangheliei de la Matei, capitolul 3, versetele 13-17, care vorbește de jertfa Fiului pentru viața lumii. Patriarhul României a arătat în cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii că Crucea este semnul jertfei, dar și al Învierii, de aceea ea împodobește întotdeauna biserica. ‘Crucea este semnul iubirii smerite și jertfelnice, dar aceasta în mod tainic cuprinde sau conține în ea sămânța Învierii, puterea ascunsă a Învierii, de aceea în noaptea de Paști, când preotul proclamă Învierea Mântuitorului, preotul nu ascunde crucea, ci o ridică în văzul tuturor, adaugă lumânarea de înviere și mărturisește că Hristos a înviat. Prin aceasta se vede că Crucea este izvorul Învierii, iar Învierea este slava Crucii. Ele sunt nedespărțite, de aceea noi cântăm ‘Crucii Tale ne închinăm Hristoase și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o mărim’. Această legătură între iubirea jertfelnică și bucuria Învierii este regăsită pretutindeni în Sfânta Scriptură a Noului Testament și în viața Bisericii’, a spus Preafericirea Sa.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Florin Alin Sandu și a acordat diplome de merit pentru ctitorii, binefăcătorii și ajutătorii care au contribuit la ridicarea și înfrumusețarea lăcașului de rugăciune, iar credincioșilor le-a oferit iconițe cu chipul sfinților prăznuiți duminică. Pentru altarul bisericii, Patriarhul României a dăruit o cruce de binecuvântare confecționată în Atelierele Patriarhiei Române și mai multe cărți de folos liturgic, duhovnicesc și pastoral. În semn de recunoștință, părintele paroh i-a dăruit Patriarhului României, din partea credincioșilor, o icoană pictată pe lemn cu chipurile sfinților ocrotitori, Sfinții părinți Ioachim și Ana.

Comentarii Facebook


Știri recente