Sfințirea bisericii Mănăstirii Cârtișoara

Hramul din acest an de la Mănăstirea Cârțișoara a fost sărbătorit în mod deosebit de obștea de maici și pelerinii care au poposit la poalele Munților Făgăraș. Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost târnosită de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, după cum informează mitropolia-ardealului.ro.

Așezământul monahal din apropiere de Transfăgărășan a renăscut pe un tărâm binecuvântat de Dumnezeu, unde cu secole în urmă și-au câștigat mântuirea călugării ce au viețuit aici. Distrusă în secolul al XVIII-lea, când soldații generalului austriac Bucov au ars lăcașul de cult, cu obștea înăuntru, mănăstirea a fost reînființată după evenimentele din 1989, mai precis în 1991 și a redevenit un centru monastic și duhovnicesc de referință în această parte a țării. Piatra de temelie pentru biserica mănăstirii a fost așezată pe 8 septembrie 1992, de Înalt Preasfințitul Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, la acea vreme Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, iar zidirea s-a realizat în perioada 2000-2002. La pictura bisericii lucrează, în prezent, maicile de la mănăstire, sub îndrumarea pictorului Alexandru Conț.

La târnosirea bisericii au participat numeroși credincioși din satele apropiate, chiar și din localitățile mai îndepărtate. Din soborul de preoți au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Visarion Joantă, starețul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, starețul Schitului Sibiel, ierom. Casian , duhovnicul Mănăstirii Cârțișoara, protos. Dimitrie Papacioc și alți preoți din parohiile apropiate de mănăstire.

Lăcașul de cult a fost stropit cu apă sfințită și uns cu Sfântul și Marele Mir, iar în masa Sfântului Altar au fost așezate moaște. Pictura realizată până în prezent și catapeteasma au fost, la rândul lor, sfințite de IPS Mitropolit Laurențiu.

Sfințirea a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată de soborul slujitor la altarul de vară al mănăstirii. Obștea celor 20 de maici, condusă de maica stareță Siluana Ciupitu, a dat răspunsurile liturgice, iar pelerinii s-au închinat la noul altar și apoi au participat la liturghia arhierească, în cadrul căreia, teologul Silviu Popescu a fost hirotonit diacon.

IPS Mitropolit Laurențiu a predicat la finalul slujbei, explicând rânduiala târnosirii unei biserici. Mitropolitul Ardealului a amintit credincioșilor activitatea misionară a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cuvântul evanghelic fiind sădit în inimile oamenilor de la începuturile creștinismului datorită jertfelniciei Sfinților Apostoli.

„Serbăm astăzi doi mari verhovnici, doi mari Apostoli ai lui Hristos. Sfântul Apostol Petru a fost chemat de Mântuitorul Hristos în rândul celor 12 Apostoli, iar Sfântul Pavel a venit să întregească lucrarea misionară și să împlinească voia lui Dumnezeu, ducând cuvântul adevărului în toate părțile lumii”, a spus IPS Laurențiu.

La final, ctitorii și binefăcătorii mănăstirii au primit acte de cinstire din partea ierarhului, iar protos. Dimitrie Papacioc a mulțumit Părintelui Mitropolit și tuturor ajutătorilor, oferind ierarhului un Liturghier îmbrăcat în piele și un stilou personalizat.

Hramul și sărbătoarea sfințirii s-au încheiat cu agapa frățească.

Comentarii Facebook


Știri recente