Sfințirea Bisericii Mănăstirii Afteia din Arhiepiscopia Alba Iuliei

Noua Biserică a Mănăstirii de la Afteia – Cioara, județul Alba, a fost sfințită astăzi, 19 septembrie. Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iulie, informează TRINITAS TV.

„Mănăstirea Afteia-Cioara are pentru Transilvania și pentru Biserica Ortodoxă Română o importanță aparte”, a spus Înaltpreasfinția Sa, „pentru că aici a trăit Sfântul Sofronie căruia i se datorează revigorarea Bisericii Ortodoxe din Transilvania după Uniația de la 1700”.

Înființată încă din secolul al XVI-lea și cunoscută sub numele de Sihăstria din Plăișor, mănăstirea era păstorită la mijlocul secolului al XVIII-lea de Sfântul Cuvios Sofronie Mărturisitorul.

În 1975 s-a reluat tradiția monahală întreruptă în timpul regimului comunist, în anul 1959, iar în prezent sunt 15 viețuitori. La propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Părintele Stareț Ioan Paven a primit astăzi din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Ordinul „Sfântul Ștefan cel Mare”.

Comentarii Facebook


Știri recente