Sfințirea bisericii din Voloșcani, județul Vrancea

În parohia vrânceană Voloșcani, Înaltpreasfințitul Părinte Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi a sfințit Biserica „Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul”. Chiriarhul locului a oficiat apoi și Sfânta Liturghie.

„Să ne bucurăm sufletește de ceea ce s-a făcut și de ceea ce vedem aici. Este o sărbătoare mare pentru această parohie, este un moment important în istoria Vrancei, căci iată, aici, pe această culme s-a zidit Casă lui Dumnezeu. De aici pot lua pildă multe alte parohii din județul Vrancea și din județul Buzău”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Epifanie.

Lăcașul de cult a fost ridicat în perioada 1994-2000, pe vechea temelie a bisericii din mijlocul cimitirului, dărâmată la cutremurul din noiembrie 1940. Noua biserică a fost ridicată cu sprijinul material al Obștii de Moșneni în devălmășie din Voloșcani, al credincioșilor din parohie, dar și al altor binefăcători.

„Ne bucurăm că finalizarea construcției bisericii a fost încununată astăzi prin sfințirea ei, la o zi după marele praznic închinat Sfântului Ștefan cel Mare, Ocrotitorul Moldovei, dar în mod special al Vrancei, pentru că a lăsat prin testament, întru-un document special, munții ca moștenire a satelor vrâncene care l-au sprijinit în luptele împotriva invadatorilor străini”, a declarat părintele prof. dr. Adrian Gabor – fiu al satului.

„De remarcat faptul că părintele Gabor în momentul în care s-a înhămat la această muncă era doar un tânăr doctorand. A impresionat întreaga comunitate a voloșcanilor și pe toți ceilalți fii ai satului și iată că după aproape 18 ani această biserică poate fi târnosită”, a precizat părintele prof. dr. Alexandru Gherasim.

În ciuda vremii neprielnice, la slujbe au participat peste 500 de credincioși, din parohie și din împrejurimi. Pentru sprijinul depus la ridicarea bisericii din Voloșcani, la sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele profesor doctor Adrian Gabor a primit Insigna eparhială, iar cei doi preoți slujitori ai lăcașului de cult au primit rangul de iconom stavrofor.

Comentarii Facebook


Știri recente