Sfințirea bisericii din Tălmaciu

În duminica dinaintea Schimbării la Față a Mântuitorului, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi, au târnosit Biserica ‘Sfinții Arhangeli Mihail și Gavriil’ și ‘Sfântul Ierarh Andrei Șaguna’ din orașul sibian Tălmaciu, informează „Ziarul Lumina”.

Măreața biserică din orașul aflat la doar câțiva kilometri de cetatea Sibiului a fost înălțată în 15 ani, timp în care comunitatea de aici a depus eforturi uriașe pentru a-și vedea finalizat lăcașul de cult atât de necesar Parohiei Tălmaciu II. Pregătită pentru pictură, biserica închinată Sfinților Arhangheli și Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, oferă credincioșilor un spațiu liturgic generos, dotat cu toate cele necesare cultului public. Dacă piatra de temelie a fost așezată de PS Episcop Visarion, pe când era Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, ierarhul născut chiar pe aceste meleaguri a fost prezent și la sfințirea din 5 august, alături de IPS Mitropolit Laurențiu. Alături de cei doi ierarhi, la sfințire au fost prezenți și protopopul de Avrig, părintele Vasile Gafton, preoți din Sibiu, din parohiile învecinate și de mai departe.

Biserica a fost unsă cu Sfântul și Marele Mir, stropită cu apă sfințită, iar Sfânta Masă a fost împodobită așa cum cer rânduielile liturgice.

A urmat Sfânta Liturghie, la care PS Visarion a vorbit credincioșilor, tâlcuind Evanghelia duminicii, în care ni se prezintă minunea umblării pe mare a Mântuitorului Iisus Hristos.

‘Cu toții ne regăsim în postura ucenicilor din Evanghelia de astăzi. Și noi, de la naștere până la mormânt, suntem pe corabia vieții noastre, de multe ori cu valurile mării împotrivă și cu vânt puternic. Și noi, cuprinși de spaimă precum ucenicii, ne înfricoșăm, dar se apropie de noi Mântuitorul Hristos și ne spune cuvintele: ‘Nu vă temeți, căci Eu sunt cu voi”, a spus PS Visarion, care și-a exprimat apoi marea bucurie de a participa la o asemenea sărbătoare din locurile natale. Preotul paroh Simion Rusu a mulțumit tuturor ctitorilor și binefăcătorilor din acești 15 ani, dar și ierarhilor și preoților prezenți la sfințire.

La final, IPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe credincioși și i-a îndemnat să vină mereu la sfintele slujbe în număr atât de mare și să se împărtășească cu Sfintele Taine.

‘Munca depusă aici și darurile oferite de dumneavoastră s-au înmulțit atât de mult, încât s-au transformat într-o comoară, acest lăcaș de cult devenind pentru dumneavoastră un izvor. Biserica este cel mai sfânt izvor, pentru că de aici luăm Sfintele Taine’, a subliniat Părintele Mitropolit.

IPS Laurențiu a oferit bisericii o icoană a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și a prezentat pe scurt viața și realizările acestui sfânt ocrotitor al ardelenilor. Apoi, Mitropolitul Ardealului a oferit două acte de cinstire Adunării și Consiliului parohial, precum și Primăriei și Consiliului Local Tălmaciu. Părintele paroh Simion Rusu a fost hirotesit iconom stavrofor, iar PS Episcop Visarion a oferit bisericii o icoană a Maicii Domnului, o Sfântă Evanghelie, Sfântul Chivot, Sfinte Vase și o cădelniță.

Binecuvântarea bisericii din Răzoare

Credincioșii Parohiei maramureșene Răzoare l-au avut în mijlocul lor, duminică, 5 august, pe Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Ierarhul a resfințit Biserica ‘Schimbarea la Față’ în urma lucrărilor de restaurare făcute atât la interior, cât și la exterior.

Ierarhul a oficiat, apoi, Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură care a urmat, PS Iustin Sigheteanul a evidențiat faptul că biserica a fost restaurată prin hărnicia credincioșilor parohiei. La finalul Sfintei Liturghii ierarhul a oferit distincții și diplome de cinstire binefăcătorilor lăcașului de cult.

Slujbă arhierească la Aluniș

Duminică, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Aluniș din Protopopiatul Jibou, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care și părintele protopop Dan Dregan. La Sfânta Liturghie au fost prezenți numeroși credincioși. După săvârșirea Sfintei Liturghii, ierarhul a tâlcuit Evanghelia duminicii, umblarea pe mare – una din minunile săvârșite de Mântuitorul Iisus Hristos, apoi l-a felicitat pe părintele paroh Horea Mureșan la împlinirea a 30 de ani de pastorație în această parohie. La rândul său, părintele paroh a mulțumit Preasfințitului Petroniu pentru vizită, pentru cuvântul de învățătură și a făgăduit că va înfrumuseța biserica cu o pictură bizantină în frescă, îndemnându-i pe credincioși la această lucrare.

Comentarii Facebook


Știri recente