Sfințirea bisericii din satul buzoian Odaia Banului

Satul buzoian Odaia Banului are o nouă biserică de zid care a fost târnosită, în a treia zi de Paști, de Înalt Preasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, dar și de toți credincioșii acestei mici comunități, informează „Ziarul Lumina”.

Satul Odaia Banului, situat la sud de municipiul Buzău, pe câmpia râului Călmățui, este o așezare mică, cu aproape 60 de familii, dar cu oameni inimoși și muncitori. Din anul 2008 au început lucrările la zidirea unei biserici de zid pentru credincioșii din această localitate, care se afla în Protoieria Buzău II. Timp de 5 ani, cu donațiile oamenilor din Odaia Banului și din satele vecine, cu sprijinul Centrului eparhial și al Protoieriei Buzău II a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, a fost înălțată o biserică de zid, suficient de încăpătoare pentru toți parohienii. În lăcașul de rugăciune a fost înălțată și o catapeteasmă nouă.

‘Împlinirea acestei lucrări nu a fost ușoară. Deși de la primărie a fost donat un teren generos, această comunitate nu numără decât 57 de familii, dar râvna lor, la care s-a adăugat dragostea celor care îi înconjoară, a făcut ca această sfântă biserică să arate acum, când a primit darul sfințirii, frumoasă și îngrijită. Au fost și poticneli din cauza lipsei fondurilor, dar atunci când credeam că s-a sfârșit, a apărut gândul cel bun la unii oameni generoși și lucrările au continuat. Avem convingerea că din lumina candelei ce va arde aici se vor împărtăși credincioșii nu numai din Odaia Banului, ci și din alte părți’, a spus părintele Ioan Dumitran, de la Protoieria Buzău II.

Sfințirea bisericii a avut loc în a treia zi de Paști, iar credincioșii din Odaia Banului și din satele vecine au umplut curtea bisericii. Lăcașul a fost târnosit de Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Epifanie, iar chiriarhul locului a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori pe o scenă amenajată în apropierea bisericii.

‘Zidirea unei biserici este o realizare extraordinară, mai ales într-un sat care este foarte mic. Sfințirea unei biserici înseamnă un nou altar de jertfă, unde se pomenesc ctitorii și moșii și strămoșii noștri. Biserica este un dar pentru credincioși și pentru înmulțirea dragostei între ei. Învierea Domnului nostru Iisus Hristos a făcut cale și învierii noastre, și astfel avem certitudinea că și sufletele noastre sunt veșnice, și dacă vom face fapte vrednice de pocăință, Dumnezeu ne va binecuvânta pentru a moșteni Împărăția cea cerească’, a spus IPS Arhiepiscop Epifanie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…