Sfințirea Bisericii din Poiana Oanțu, protopopiatul Piatra Neamț

Biserica „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din localitatea Poiana Oanțu, protopopiatul Piatra Neamț a fost astăzi, 15 mai, sfințită. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, informează Radio TRINITAS.

Credincioșii de toate vârstele, dar și autoritățile locale și județene l-au așteptat cu emoție pe Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Un grup de copii de la școala din satul Poiana Oanțu au intonat imnul pascal ‘Hristos a înviat!’, precum și alte cântări specifice perioadei Penticostarului. Într-o atmosferă duhovnicească a început slujba de sfințire a sfântului lăcaș cu hramurile ‘Sfântul Arhidiacon Ștefan’ și ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’, mai întâi la exterior, iar apoi la interior, așa cum este rânduiala, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Moldova.

‘Sper ca pacea pe care am primit-o aici să o duc și celor de acasă’

Credincioșii au trecut prin sfântul altar și s-au închinat la sfânta masă. ‘Am venit cu bucurie la această slujbă de sfințire, prima din acest an din județul Neamț. Am reușit să mă închin în sfântul altar și-I mulțumesc lui Dumnezeu pentru această binecuvântare. Sper ca pacea pe care am primit-o aici să o duc și celor de acasă’, a declarat Maria Fronea, din Piatra Neamț. Sfânta Liturghie a fost săvârșită, pe un podium special amenajat în curtea sfântului lăcaș, de către Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de învățătură în care vorbit despre semnificațiile pericopei evanghelice și ale textului din Faptele Sfinților Apostoli, lecturate în Duminica a IV-a după Paști. ‘Dacă privim cu atenție în interiorul vieții noastre, constatăm că avem multe suferințe. Suferim în primul rând de neiubire, de neiertare, din lipsa rugăciunii, din nepocăință, din mândrie sau din ambiție. Evanghelia de astăzi ne amintește că slăbănogul se afla într-un loc numit Vitezda. Conștiința Bisericii arată că sfântul lăcaș dintr-o mănăstire sau parohie este Lacul Vitezda, spre care noi, cei prea mult suferinzi de atâtea păcate, suntem chemați să ne îndreptăm. Biserica este spitalul spre care noi, oamenii bolnavi de prea multă neiubire, de multă necredință, de multă deznădejde, suntem chemați să ne îndreptăm spre a primi tămăduire sufletelor noastre. Să-L așezăm pe Hristos Domnul, izvor de tămăduire, în mijlocul nostru. Să primim și noi, prin harul Preasfântului Duh și prin bunăvoința Tatălui Ceresc, tămăduire în bolile noastre cele sufletești și trupești. Să conștientizăm că Sfânta Liturghie este izvorul și pacea sufletească de sănătate a duhului, a minții, a cugetului și a trupului nostru’, a explicat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

‘Ostenelile construcției s-au terminat, zidirea sufletească continuă’

La final, părintele Dumitru Ailincăi, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, a apreciat faptul că, în ultimii ani, peisajul duhovnicesc de la Bicaz până la Piatra Neamț a fost împodobit de mai multe biserici care au fost ridicate sau sunt în construcție. ‘În această parohie, în urmă cu 12 ani nu era decât o modestă capelă la capătul satului, în gospodăria vrednicului credincios Constantin Radu. Iată că prin râvna celor trei preoți și osteneala dreptmăritorilor creștini de aici a luat naștere o nouă biserică. PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a venit de nenumărate ori în această parohie pentru a oferi îndemnurile necesare. Iată că o altă poartă a împărăției lui Dumnezeu a primit astăzi binecuvântare deplină prin mâinile Întâistătătorului Bisericii din Moldova’, a spus pr. protopop Dumitru Ailincăi. Părintele paroh Costel Gheorghiescu a amintit în continuare câteva dintre cele mai importante momente ale zidirii bisericii parohiale din Poiana Oanțu, iar părintele Cristian Berea, fostul paroh, a mărturisit că evenimentul religios care a avut loc ieri este ‘bucuria faptului împlinit și încununarea ostenelii’. ‘Nădăjduim că osteneala și truda enoriașilor sau a ctitorilor acestei parohii va fi răsplătită întru slava lui Dumnezeu și spre a noastră mântuire. În aceste momente de recunoștință, aș vrea să amintesc de arhim. Teofil Lefter, starețul Mănăstirii Pângărați, care, în duh de rugăciune, este alături de noi. Părintele Teofil a fost cel care m-a sprijinit și m-a încurajat. Ostenelile construcției s-au terminat, însă zidirea sufletească continuă’, a spus pr. Cristian Berea.

Înalt Preasfințitul Teofan a acordat rândul de iconom părintelui paroh Costel Gheorghiescu și rangul de sachelar părintelui Cristian Berea și părintelui Gheorghe Țăbârnă. Persoanele care s-au remarcat în susținerea lucrărilor de construcție au primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei distincții de vrednicie.

Comentarii Facebook


Știri recente