Sfințirea bisericii din Parohia Căprioara, Protopopiatul Lipova

Duminica a șaptea după Rusalii a fost o zi de mare sărbătoare pentru preoții și credincioșii din Parohia Căprioara, Protopopiatul Lipova, Arhiepiscopia Aradului. Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat aici pentru binecuvântarea și sfințirea lucrărilor de reparații efectuate la biserica parohială cu hramul ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’, precum și pentru sfințirea monumentului din curtea bisericii, ridicat la împlinirea a 755 de ani de la prima atestare documentară a localității.

Înalt Preasfinția Sa a fost întâmpinat în dimineața zilei de un sobor de preoți, în frunte cu protopopul locului, care a adresat cuvântul de bun-venit. La rândul său, chiriarhul și-a exprimat bucuria de a se afla pentru a treia oară în ultimii șase ani în localitatea Căprioara, la invitația preotului și a credincioșilor. IPS Timotei a mulțumit pentru invitație atât organelor bisericești, în frunte cu preotul paroh Laurențiu-Ioan Suba, cât și organelor administrative locale și centrale, în special primarului comunei Săvârșin, Gheorghe Pleș, și președintelui Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu, fiu al acestei parohii și membru în Adunarea și Consiliul Eparhial, asigurându-i pe toți că revine cu drag pe aceste frumoase meleaguri de pe Valea Mureșului.

Sfântă Liturghie arhierească

După slujba de binecuvântare și sfințire a lucrărilor exterioare la biserică, a urmat Sfânta Liturghie arhierească, în jurul Întâistătătorului locului aflându-se un ales sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

În cuvântul de învățătură rostit, IPS Timotei a făcut o paralelă între textul Apostolului din Duminica a șaptea după Rusalii și Evanghelia zilei, cu vindecarea celor doi orbi și a unui mut (Mat., cap. 9). Mântuitorul Hristos este Cel care ‘ocările noastre ale tuturor Le-a purtat’, astfel că suntem și noi îndemnați la îngăduință și dragoste frățească, prin cuvintele Apostolului: ‘Drept aceea fiți răbdători în toate și mângâiați-vă unii pe alții în supărări și necazuri’. Înalt Preasfinția Sa a mai arătat că mulți au fost vindecați de Mântuitorul. Așa cum vedem în alte duminici, spunându-se despre El că ‘a vindecat toată boala și neputința în popor’, Mântuitorul se poate spune că a vindecat ‘în masă’. În continuarea cuvântului său, IPS Părinte Arhiepiscop a mai spus: ‘Mântuitorul, potrivit Sfintelor Scripturi, și mai ales al Apostolului de astăzi, adică ‘să avem grija unii altora, să purtăm slăbiciunile celor neputincioși’, nu a așteptat rugămintea. Ne dăm seama de aceasta după faptul că orbii au venit la El cu credință mare și Îl căutau cu strigăt. Mântuitorul știa desigur de ce aveau nevoie, dar tocmai pentru că au venit la El îi lasă să-și verifice singuri puterea credinței proprii, credința în Dumnezeu, care poate să facă orice minune în viața noastră, și de care nu ne dăm seama întotdeauna.’ Făcând referire la duminica de astăzi, IPS Timotei a arătat că ‘Duminica aceasta poartă și un număr simbolic, de șapte, care amintește de Tainele Bisericii, în număr de șapte, lucrarea Sfântului Duh pentru orice trebuință în viața noastră, la care se adaugă o serie de rugăciuni și slujbe pentru tot ceea ce înseamnă trăire creștină, și Biserica Ortodoxă pecetluiește, sacralizează orice act al vieții noastre.’

Monumentul ridicat în vecinătatea bisericii – mai spune Întâistătătorul locului – aduce aminte și de momentul aniversar de astăzi, ‘sute de ani de experiență creștinească și românească, ortodoxă, aici, în această vatră străbună.’

De asemenea, s-a făcut referire și la ziua de astăzi, care marchează înainte-prăznuirea Scoaterii Sfintei Cruci și Lăsatul Secului pentru Postul Sfintei Marii sau Adormirii Maicii Domnului, făcându-se o paralelă între Maica spirituală a tuturor românilor și Cuvioasa Maică Parascheva, hramul bisericii sfințite astăzi, ocrotitoarea Moldovei și a multor biserici românești, punându-se accent pe procesiunea cu sfânta cruce în Cetatea Bizanțului, Constantinopol, care marchează și prima zi a Postului Sfintei Marii.

Un moment special a fost reprezentat și de conferirea distincției de iconom, acordată de către Întâistătătorul Eparhiei Aradului preotului paroh pentru activitatea intensă desfășurată în parohie alături de credincioșii săi, pentru buna gospodărire a treburilor bisericești și pentru buna conlucrare cu forurile parohiale și cu organele locale și centrale pentru binele Bisericii și a întregii parohii. În încheierea Sfintei Liturghii, preotul paroh a adus mulțumiri lui Dumnezeu pentru ziua de astăzi, Înalt Preasfințitului Părinte Timotei pentru grija părintească pe care o poartă față de Parohia Căprioara, conducerii locale și centrale și credincioșilor parohiei, care l-au sprijinit nemijlocit în toată activitatea.

Imediat după Sfânta Liturghie, a urmat, în prezența oficialităților locale și centrale, a unor demnitari și primari din cuprinsul județului Arad, dezvelirea și sfințirea monumentului din imediata apropiere a bisericii, ce marchează ‘Evenimentul aniversar – 755 de ani de la prima atestare documentară a localității Căprioara’.

Comentarii Facebook


Știri recente