Sfințirea Bisericii din Părău, Protopopiatul Făgăraș I

Biserica „Sfântul Mucenic Gheorghe” din Parohia Părău, Protopopiatul Făgăraș I, a fost sfințită duminică, 25 septembrie 2011, de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. În aceeași zi, ierarhul a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică în municipiul Făgăraș.

După mai bine de 120 de ani de la zidirea ei, biserica din Părău a fost sfințită de un ierarh, prilej de mare sărbătoare în comunitatea din Țara Făgărașului. Biserica a fost ridicată de credincioșii din Părău între 1876 și 1883, iar din 2003 lăcașul de cult a fost supus unor ample lucrări de renovare și amenajare interioară și exterioară. A fost schimbată țigla de pe acoperiș, s-au tencuit și zugrăvit pereții exteriori, s-au înlocuit ferestrele, ușile și podeaua, s-au refăcut catapeteasma și stranele, iar pictura în tehnica fresco, realizată de Sabin și Gabriel Drinceanu, a conferit bisericii frumusețea unică întâlnită doar în marile catedrale ortodoxe.

Sfințirea bisericii a adunat întreaga comunitate la eveniment, astfel încât lăcașul de cult înnoit a fost arhiplin. Preoți din parohiile apropiate sau mai îndepărtate s-au alăturat soborului slujitor, din care n-au lipsit starețul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs, prodecanul Facultății de Teologie ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu, pr. prof. dr. Aurel Pavel, și protopopul de Făgăraș 1, pr. Marcel Dobrea.

Ascultarea poruncilor

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Bogdan George Brânzei a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Brașov-Stejeriș VI. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de elevi condus de prof. Gh. Malene, de la Liceul Teologic din Făgăraș.

La sfârșitul slujbei oficiate la altarul sfințit, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, text biblic ce vorbește despre pescuirea minunată: ‘Ucenicii au împlinit porunca Mântuitorului. Toți au aruncat mrejele și acestea s-au umplut de atât de mult pește, încât și-au umplut barca și au chemat și pe ceilalți să-și umple bărcile cu pește, fiind aproape să se scufunde. Iată că darul lui Dumnezeu nu vine cu puținul, ci cu deplinătate. Dumnezeu ne binecuvântează cu tot ceea ce avem nevoie, numai că noi suntem cei care adăugăm nevoile nu după rânduiala dumnezeiască, ci după voința noastră. Acești oameni n-au dorit altceva decât să meargă cu ceva acasă și au primit atâta dar, încât nu l-au putut cuprinde. Darul lui Dumnezeu nu se pierde și totul este bine chibzuit și ni se adresează după dorința și ascultarea noastră’.

Ierarhul a oferit acte de cinstire Adunării și Consiliului Parohial, primarului Mihai Liviu Popeniciu și Consiliului Local Părău, binefăcătorilor Romulus Dumitru și Gheorghe Greblea. Pr. paroh Laurențiu Urian a mulțumit IPS Laurențiu, preoților și credincioșilor și a oferit ierarhului o icoană a Sfântului Gheorghe. Sărbătoarea a continuat la Părău cu sfințirea și inaugurarea căminului cultural.

Biserică nouă în cartierul Gară

Tot în Duminica a XVIII-a după Rusalii, IPS Mitropolit Laurențiu a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică în Făgăraș. Mai multe cartiere vor fi arondate Bisericii ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ a Parohiei Făgăraș-Gară, administrată de pr. Adrian Precup. Biserica va fi zidită lângă Liceul Teologic ‘Sfântul Constantin Brâncoveanu’, astfel încât ea va fi și capelă pentru elevii teologi. Au participat la eveniment numeroși credincioși, iar primarul municipiului Făgăraș, Sorin Constantin Mănduc, a oferit IPS Laurențiu o medalie comemorativă, la 720 de ani de la atestarea documentară a cetății Făgăraș.

Comentarii Facebook


Știri recente