Sfințirea bisericii din localitatea Cloașterf, județul Mureș

Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat duminică, 17 iulie, în Filia Cloașterf, Parohia Mihai Viteazul, Protopopiatul Sighișoara, județul Mureș, unde a săvârșit slujba de sfințire a bisericii cu hramul ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’, biserică monument istoric, restaurată în întregime și împodobită cu o frumoasă pictură, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Înalt Preasfințitul Irineu a săvârșit Sfânta Liturghie în cadrul căreia a hirotonit preot pe tânărul teolog Adam Olimpiu, pentru Parohia Tătârlaua, Protopopiatul Blaj. Cuvântul de învățătură al Înalt Preasfințitului Irineu a fost centrat pe Evanghelia zilei. IPS Părinte a vorbit despre realitatea existenței și a lucrării diavolului în lume, precum și despre armele pe care le are la dispoziție, din dragostea lui Dumnezeu, creștinul care poartă pecetea apostoliei Fiului lui Dumnezeu.

La sfârșit, ca recunoaștere a lucrărilor deosebite, Înalt Preasfințitul Irineu a conferit părintelui paroh Dan Oliviu rangul de iconom cu dreptul de a purta sfânta cruce. Primarului, care se implică activ în viața comunității și a parohiei, i s-a conferit Crucea Arhiepiscopală pentru mireni. Truditorilor și colaboratorilor le-au fost conferite gramate de merit. La marea sărbătoare de suflet al cărei corolar a fost Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie au participat sute de credincioși îmbrăcați în frumoase costume românești tradiționale, iar alături de ei s-au aflat prefectul Pașcanu Marius și deputatul Stroian Toader. Festivitățile s-au încheiat cu o agapă creștină.

Vizitarea a cinci biserici din Alba Iulia

Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a efectuat vineri, 15 iulie, o primă vizită pastorală la câteva biserici din municipiul Alba Iulia, fiind însoțit de părintele Niculiță Pascu, protopop de Alba Iulia.

Au fost vizitate cinci biserici care sunt în diferite stadii de construcție. Prima biserică vizitată a fost cea cu hramul ‘Întâmpinarea Domnului’ din cimitirul Chip – Alba Iulia, care se află în stadiul de finisaj. Ea va deservi drept capelă mortuară și, în viitor, biserică de parohie. Lucrarea de la această biserică se află sub directa supraveghere a părintelui Doru Gheaja.

A doua biserică vizitată de IPS Irineu a fost cea cu hramul ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ din cartierul Tolstoi, păstorită de părintele Mihai Himcinschi. Cel de-al treilea lăcaș vizitat a fost Biserica ‘Sfânta Ecaterina’, unde slujesc preoții Nicolae Popescu și Nicolae Ignat, biserica fiind în faza finală de construcție.

A fost vizitată apoi biserica Parohiei ‘Dealul furcilor’, care are hramul ‘Sfântul Dimitrie’, lăcaș de cult aflat în faza de construcție a zidurilor, până la nivelul de sub streașină, unde este paroh părintele Sebastian Țandea. Ultima biserică vizitată vineri de IPS Arhiepiscop Irineu a fost cea, cu hramul ‘Nașterea Domnului’, din cartierul Recea, unde este paroh pr. Adam Domin.

În cadrul acestei prime vizite pastorale din municipiul Alba Iulia, Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a stat de vorbă cu părinții parohi, precum și cu șefii de șantier sau cu membrii consiliilor parohiale, fiind plăcut impresionat de mersul lucrărilor și de activitatea pastorală a parohiilor vizitate. Înalt Preasfințitul Irineu va continua vizitele arhierești și la alte biserici și mănăstiri de pe cuprinsul Arhiepiscopiei de Alba Iulia.

Comentarii Facebook


Știri recente