Sfințirea bisericii din incinta Spitalului Clinic de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București

Vineri, 24 octombrie 2008, s-a săvârșit slujba de sfințire a noii biserici cu hramul „Sfinții Pantelimon, Mina și Nectarie”, ctitorită în incinta Spitalului Clinic de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, slujba de fost săvârșită de PS Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului, PS Episcop Mihail al Australiei și Noii Zeelande, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, în prezența reprezentanților Parlamentului, Președinției, Guvernului, autorităților locale și a câteva sute de credincioși.

După slujba Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre spiritualitatea suferinței și despre faptul că noua biserică dintr-o instituție medicală și militară se sfințește într-un moment festiv pentru Capitală, prin prezența moaștelor Sf. Apostol Pavel la hramul Catedralei patriarhale.

„Hristos se identifică cu toți cei suferinzi” a spus Patriarhul României, „iar singurul criteriu după care vor fi judecați oamenii este cel al iubirii față de aproapele”. De asemenea. Preafericirea Sa a subliniat importanța și necesitatea prezenței unui locaș de închinare într-o instituție pentru îngrijirea sănătății oamenilor: „…Este nevoie de a uni dimensiunea fizică cu cea spirituală și vindecarea trupească cu vindecarea sufletească a celor care au nevoie de întărire și de încurajare. Atunci când în fiecare zi vezi multă suferință, la un moment dat nu mai ai suficientă forță spirituală pentru a fi destul de atent la specificul fiecărei persoane. Foarte adesea, în spatele unei boli se află un univers întreg de probleme. Este o lucrare misionară de cooperare între preot și medic».

Ca semn de aleasă prețuire pentru activitatea medicală, administrativă și ctitoricească, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Generalului de Brigadă Ioan Sârbu, Directorul Spitalului, «Crucea Patriarhală» pentru mireni. Odată cu expresia recunoștinței pentru distincția acordată, Gen. Ioan Sârbu a ținut să exprime crezul său profesional că finalitatea actului medical se înscrie în lumina Evangheliei, ca legătură spirituală între bolnav, preot și medic.

Au fost acordate diplome și distincții de vrednicie ctitorilor și binefăctorilor noii biserici: ministrului Apărării Naționale Theodor Meleșcanu, autorităților și credincioșilor care au contribuit la construirea sfântului locaș.

În finalul evenimentului, au fost inaugurate noi secții ale Spitalului și au fost binecuvântate aparate medicale moderne care au intrat recent în dotarea acestei instituții medicale militare.

Comentarii Facebook


Știri recente