Sfințirea bisericii din Ceanu Mic

ÎPS Părintel Mitropolit Andrei va oficia pe 15 iulie 2012, de la ora 9.00, slujba de sfintire a bisericii din Ceanu Mic, iar de la ora 10.00 Sf. Liturghie într-un sobor de preoți și diaconi cu participarea credincioșilor alături de oficialități centrale și locale.

Prima parohie în Ceanu Mic s-a înființat în anul 1711 și avea, la acea vreme 320 de enoriași. Bisericuța era din lemn și se găsea pe locul ‘În Deal’ sau ‘La Coliban’.

Mai târziu a fost ridicată o biserică pe locul unde astăzi se afla casa parohială, iar la 1890 s-a construit actuala biserică ortodoxă, cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, inițiativa construirii ei avand-o 80 de familii din sat, sub îndrumarea preotului vrednic de pomenire Samuel Poruțiu, cel care a participat mai târziu în fruntea mai multor credincioși, la marele act al unirii tuturor românilor, de la Alba Iulia din anul 1918.

În decursul existenței sale, biserica parohială a fost în mai multe rânduri reparată, acoperită cu țiglă, se reface bolta, mai apoi turnul a fost acoperit cu tablă.

În anul 1948 clopotnița este înlocuită după ce a fost bombardată în cel de-al doilea război mondial.

Între anii 1989 – 1991, sub păstorirea Preotului Nicolae Marcu, s-a făcut pictura interioară în tehnica tempera, de către pictorii Petru Tegla și Vasile Mocan iar resfințirea a avut loc la data de 27 octombrie 1991 de către PS Irineu Bistrițeanul.

Din 1983 și până în anul 2011, biserica nu a mai suferit intervenții de reparare. În perioada celor 27 ani de la ultima reparație, au apărut multe probleme atât în interiorul bisericii cât și la tencuiala din exterior.

După un studiu amănunțit al stării de degradare în care se află lăcașul de cult din pricina infiltrației de apă care a cauzat apariția igrasiei și exfolierii tencuielilor interioare și exterioare, precum și deteriorarea parțială a picturii, consiliul parohial a hotărât că este momentul demarării unor lucrări ample de reparații capitale.

Astfel la 1 august 2011 au început lucrările care constau în: înlăturarea în interiorul bisericii a brâului de lambriuri care deteriorase tencuiala, retencuirea și pictarea unei suprafețe de peste 280 m².

Înălțarea și schimbarea dimensiunilor Sfintei Mese precum și acoperirea ei cu marmură.

Vopsirea iconostasului și a pardoselii și înlocuirea candelabrelor.

La exterior s-a îndepărtat tencuiala cojită, apoi s-a retencuit întreaga biserică cu tencuială decorativă și s-au montat proiectoare pentru iluminat. S-a captat apa fluvială și s-a creat un trotuar în jurul bisericii, iar aleea de acces la sfântul locaș s-a refăcut.

Comentarii Facebook


Știri recente