Sfințirea bisericii din cartierul clujean Borhanci

Un eveniment important pentru Clujul ortodox, va avea loc duminică, 24 iunie 2012, când Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei va sfinți biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din cartierul clujean Borhanci, o biserică recent construită care înobilează una din cele mai noi zone rezidențiale ale Clujului.

Începând cu ora 9.00 va fi oficiată slujba de târnosire a bisericii, după cum ne informează mitropolia-clujului.ro. Slujba sfințirii va fi urmată de la ora 10.00 de Sfânta Liturghie arhierească oficiată pe o esplanadă din fața bisericii de Mitropolitul Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La încheierea slujbei, Părintele Mitropolit va acorda părintelui Mircea Lucian Man, parohul acestei biserici distincția de iconom stavrofor, iar celor care au sprijinit prin efortul lor ridicarea noului lăcaș de cult „Diploma de aleasă cinstire”, în semn de apreciere și recunoștință pentru implicarea jertfelnică în ctitorirea bisericii.

În toată ziua sfințirii bisericii, credincioșii vor putea intra în sfântul altar și să sărute sfânta masă, fiind singurul moment în care acest lucru le este permis și femeilor.

Comunitatea ortodoxă din Borhanci a fost înființată în anul 1958, prin purtarea de grijă a vrednicului de pomenire Arhiepiscop TEOFIL HERINEANU și l-a avut ca prim păstor pe preotul Traian Man. Între anii 1961-1965, vrednicul preot Ioan Rușdea a ridicat în Borhanci, pe un teren donat de familia Hoda, o capelă cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”, în formă de navă bizantină. Cu timpul, prin strădania credincioșilor și a preoților slujitori, capela a fost împodobită cu un iconostas, cu icoane pictate de pictorul Vasile Hudici, a fost înzestrată cu un clopot, iar în jurul ei a fost amenajat, începând cu anul 1971, un cimitir.

Pentru a răspunde nevoilor comunității ortodoxe, care a crescut considerabil sub aspect numeric, din dorința credincioșilor, în luna iunie 2008, au început lucrările de construcție din temelii a noii biserici, zidită pe locul vechii capele, care a funcționat mai bine de 50 de ani. Proiectul bisericii, care are formă de navă bizantină, cu un turn clopotniță a fost realizat de ing. Vasile Ofrim și ing. Daniel Plohod din Cluj-Napoca și poartã amprenta inegalabilei arte bizantine, care îi oferã privitorului șansa de a contempla imaginea veșnicei frumuseți a lui Dumnezeu. Construcția întregii biserici a fost realizată între anii 2008-2012, sub coordonarea vrednicului pãrinte Man Mircea Lucian, prin contribuția bunilor credincioși ai parohiei, a membrilor Consiliului parohial, care au fost și cei mai importanți susținãtori morali și financiari, în sprijinul cãrora s-au implicat cu generozitate și jertfelnicie, sponsori și donatori, alãturi de Guvernul României, Ministerul Culturii și Cultelor, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj.

Iconostasul, sculptat în lemn de tei, a fost realizat de către sculptorul Nicolae Câmpean din Sânmărghita-Dej, iar icoanele care împodobesc catapeteasma au fost pictate de către pictorul Alexandru Crișan. Întregul interior al bisericii a fost pictat între anii 2011-2012, în tehnica „a fresco” de către pictorul Alexandru Crișan și de echipa domniei sale.

În prezent, în parohia ortodoxă Borhanci din Cluj-Napoca, sunt aproximativ 240 de familii ortodoxe.

Comentarii Facebook


Știri recente