Sfințirea Bisericii de la Schitul Sibiel din județul Sibiu

Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a târnosit duminică, 3 octombrie, noua biserică a istoricului așezământ monahal din apropierea localității Sibiel, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. Situat în munți, cu un drum de acces anevoios, Schitul Sibiel este o perlă a așezămintelor monahale din zonă și loc de pelerinaj pentru mii de pelerini.

Așezat în Munții Cindrel, într-un cadru natural de vis, Schitul Sibiel a fost pentru o zi loc de pelerinaj pentru credincioșii din Sibiu și din zona turistică Mărginimea Sibiului, întrucât biserica nouă de aici a fost târnosită duminică, 3 octombrie, de Înalt Preasfințitul Laurențiu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Sutele de credincioși au înfruntat temperatura scăzută pentru a participa la slujba de sfințire a lăcașului de cult închinat Sfintei Treimi, la Sfânta Liturghie arhierească – oficiată pe o scenă amenajată în curtea așezământului monahal – și pentru a se închina la altarul zidit și sfințit. Din soborul de preoți au făcut parte arhimandritul Visarion Joantă, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Ilarion Urs, starețul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, protosinghelul Casian Voicu, starețul Schitului Sibiel, protopopul de Sibiu, părintele Ioan Coșa, protopopul de Săliște, părintele Ioan Ciocan, și alți slujitori ai sfintelor altare de la parohiile din apropiere. Slujba de târnosire a bisericii noi de la Schitul Sibiel a fost urmată de zidirea Sfintei Mese în piciorul căreia s-au așezat moaște, ungerea ei cu Sfântul Mir, înmiresmarea și împodobirea ei, precum și de sfințirea picturii și a icoanelor de pe catapeteasmă. Sfânta Liturghie în sobor a fost oficiată lângă biserica sfințită, sute de credincioși rugându-se împreună cu soborul de preoți.

Iubirea vrăjmașului

În cuvântul de învățătură, Înalt Preasfințitul Laurențiu a explicat credincioșilor Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, care a prezentat un fragment din Predica de pe Munte a Mântuitorului Hristos. ‘Evanghelia de astăzi ne apropie de toți cei care sunt în jurul nostru. Dragostea față de semenii noștri are la bază sau se construiește pe ceea ce numim noi milostenie. Evanghelia se termină cu chemarea ‘Fiți milostivi, precum și Tatăl Meu Cel din Ceruri milostiv este’. Ca să înțelegem în ce constă milostenia și care este temelia ei, Mântuitorul, în Predica de pe Munte, ne cheamă pe toți, întâi de toate, să dezvoltăm ceea ce noi avem lăsat de Dumnezeu în firea noastră și să desăvârșim. Mântuitorul Hristos ne cheamă să fim iubitori. Nu ne cheamă la o iubire diferențiată, în funcție de răspunsul celor pe care îi iubim. Iubirea desăvârșită pe care a adus-o Hristos pe pământ este iubirea vrăjmașului’, a spus părintele mitropolit.

Tradiția monahală la Sibiel

La finalul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfințitul Laurențiu l-a ridicat pe starețul schitului la rangul de protosinghel, ca semn de prețuire pentru activitatea din ultimii ani. De asemenea, au primit acte de cinstire, pentru ajutorul oferit la zidirea bisericii și a schitului, primarul orașului Săliște, Teodor Dumitru Banciu, prof. univ. dr. Gligor Ciorțea, familia Ioan și Maria Velașcu, Constantin Bugneru, Costel Sasu. Starețul Casian Voicu a mulțumit tuturor binefăcătorilor așezământului monahal din Mărginimea Sibiului și a oferit în dar Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit o icoană a Maicii Domnului. Schitul de la Sibiel, aflat la trei kilometri în amonte față de satul cu același nume, a reînviat o tradiție monahală atestată încă din secolul al XVIII-lea.

Schit de maici în 1991

Aici se păstrează o bisericuță veche, amenajată dintr-o chilie, care a fost lăcaș de rugăciune pentru monahi de-a lungul timpului. Aici a funcționat și o școală românească pentru preoți și cântăreți. Distrusă de generalul Bucov, mănăstirea a fost reînființată ca schit de maici în 1991. Biserica nouă a fost construită în perioada 2002-2003, iar până în prezent s-a lucrat la finisări, pictură și împodobirea lăcașului de cult.

Comentarii Facebook


Știri recente