Sfințirea bisericii Centrului de îngrijire și asistență Nr. 1 din București

Biserica din incinta Centrului de îngrijire și asistență Nr. 1 „Sfântul Vasile cel Mare” a fost târnosită duminică, 16 decembrie 2012. Slujba de sfințire a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a explicat înțelesurile Pildei celor poftiți la cină, din Evanghelia după Luca, rânduită a fi citită în această duminică: „Cina despre care se vorbește în Evanghelia de astăzi nu este alta decât Sfânta Împărtășanie pe care o luăm atunci când ne pregătim. Deci, de multe ori ne asemănăm și noi cu oamenii aceștia care preferă ca să rămână legați de cele trupești în loc să caute pe Dumnezeu. Noi fiind creați de Dumnezeu și mai mult decât atât, având această șansă de a ne uni cu Trupul și cu Sângele Său, de a trăi veșnic în Împărăția Sa pe care o promite de atâtea ori când propovăduiește Evanghelia, noi suntem datori să venim la această întâlnire cu Dumnezeu. Evanghelia de astăzi ne învață că nu trebuie să punem preț mult pe cele materiale. Tot ceea ce avem noi, fie că este vorba de bunăstare materială sau de sănătatea trupului, sunt daruri ale lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi. Acest dar trebuie însă folosit tot pentru slava lui Dumnezeu și pentru mântuirea sufletului nostru”.

După cum informează TRINITAS TV, ierarhul le-a vorbit credincioșilor și despre importanța ridicării unei biserici în cadrul centrului destinat îngrijirii bătrânilor. Lăcașul de cult cu hramurile „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul” a fost construit din lemn, în stil muntenesc.

„Această biserică care prin rânduiala Preabunului Dumnezeu și prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel s-a ridicat în acest Centru de îngrijire a bătrânilor, care a fost multă vreme văduvit de a avea un preot și un lăcaș de cult. Centru acesta de îngrijire a bătrânilor multă vreme a funcționat în apropierea Mănăstirii Radu Vodă și preoții de la această mănăstire mergeau și spovedeau și împărtășeau pe bătrâni. Așa a rânduit Dumnezeu ca Primăria Sectorului 4 să construiască pe acest loc un Centru nou și modern de îngrijire a bolnavilor, iar Biserica a purtat de grijă de sufletele acestor bătrâni, numind un preot care să acorde asistență religioasă în acest așezământ. Prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel aici s-a ridicat această biserică unde cei care pot încă să meargă vin să asculte sfintele slujbe și să se împărtășească”, a mai spus Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Pentru strădania depusă la ridicarea lăcașului de cult, Părintele Emanuel Ganciu, a primit distincția de iconom stavrofor. Totodată, celor care au sprijinit lucrările le-au fost acordate distincții de vrednicie. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Evloghia”.

Comentarii Facebook


Știri recente