Sfințirea Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din cadrul Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie din Rădăuți”

Duminică, 4 octombrie 2009, a fost sfințită Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din cadrul Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie din Rădăuți”, informează cotidianul Ziarul Lumina. Cu acest prilej, credincioșii s-au închinat la moaștele Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți și la racla cu 12 părticele din moaștele mai multor sfinți ai Bisericii Ortodoxe, adusă de la Catedrala mitropolitană din Iași.

Peste 3.000 de credincioși au participat în urmă cu două zile la sfințirea Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din cadrul Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie din Rădăuți”, oficiată de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Încă de la primele ore ale dimineții, oamenii s-au așezat la rând pentru a se închina la moaștele Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți și la racla cu 12 sfinți adusă, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de la Catedrala mitropolitană din Iași. Pelerinii au asistat apoi la târnosirea sfântului lăcaș construit în stil ștefanian, începând cu anul 2001, când au început și lucrările la așezământul pentru copii. Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, edificiul care tronează între cele 12 vile în care vor locui aproximativ 200 de copii, a îmbrăcat straie de sărbătoare la patru zile după ce și-a serbat hramul.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen și-a exprimat bucuria pentru faptul că un nou lăcaș de închinăciune a fost sfințit în Rădăuți, nădăjduind că „numele celor care au contribuit la ridicarea lui vor fi scrise în cartea vieții veșnice, întru bucuria mântuirii”. Cuvântul de învățătură a fost ținut de Înaltpreasfințitul Teodosie, care a vorbit despre semnificațiile Evangheliei din Duminica a XIX-a după Rusalii. La final, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a citit o rugăciune de dezlegare, iar Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a amintit că o biserică sfințită devine un spațiu de întâlnire cu Dumnezeu, o poartă a cerului. „Astăzi s-a sfințit inima acestui așezământ, care va avea menirea să ocrotească și să adune în rugăciune mai mulți copii. Părintele stareț Iustin Dragomir ostenește aici de mai mulți ani alături de cei care au înțeles că Dumnezeu lucrează prin oameni”, a remarcat Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. La rândul său, arhim. Iustin Dragomir, starețul Mănăstirii Bogdana, a mulțumit Înalt Preasfințitului Teofan pentru că a binecuvântat aducerea raclei cu moaștele a 12 sfinți de la Catedrala mitropolitană din Iași, procesiune ce s-a înscris în programul Simpozionului „650 de ani (1359-2009) – Rădăuți și întemeierea Moldovei – Biserica «Sfântul Nicolae» – Mănăstirea Bogdana din Rădăuți – Panteonul Moldovei”. De asemenea, părintele stareț a mulțumit ierarhilor, preoților și credincioșilor pentru prezență, urmând ca mai apoi să dea citire mai multor distincții de vrednicie, ce au fost oferite de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților celor care au sprijinit ridicarea bisericii târnosite și amenajarea așezământului pentru copii.

Credincioșii din municipiul Rădăuți și din localitățile învecinate care au trecut prin sfântul altar s-au rugat pentru sănătate și iertare de păcate, după care au asistat la Sfânta Liturghie oficiată de cei patru ierarhi, înconjurați de un sobor de 40 de preoți și diaconi, pe un podium amenajat în curtea Așezământului „Sfântul Ierarh Leontie”. „Ne-am închinat mai întâi la moaștele sfinților făcători de minuni pentru a ne da sănătate, înțelepciune, răbdare și mulțumire sufletească. Am intrat în biserica nou-sfințită pentru a mă închina sfintei mese și pentru a săruta Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce”, a declarat Maria Pătrăucean din Rădăuți. „Am venit la această sfințire de biserică pentru că sunt un creștin ortodox care, alături de alți credincioși, vrea să țină tradiția. Am ascultat slujba și am rămas impresionat de numărul mare de oameni care au venit să se roage”, a declarat Gheorghe Slătineanu.

Comentarii Facebook


Știri recente