Sfințirea Așezământului social din Parohia Nașterea Maicii Domnului – Ceahlău

Credincioșii din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” – Ceahlău au avut, ieri, 12 noiembrie 2012, bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. De dimineață s-a oficiat Sfânta Liturghie, la finalul căreia a fost sfințită casa socială a parohiei, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Așezământul social al parohiei „Nașterea Maicii Domnului” – Ceahlău a fost sfințit ieri de IPS Părinte Mitropolit Teofan. Înalt Preasfinția Sa a fost așteptat cu emoție de soborul preoților, de un grup de copii din parohie îmbrăcați în costume naționale, de autorități locale și de reprezentanți ai Școlii Generale Ceahlău. În biserica parohiei a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către IPS Părinte Mitropolit Teofan. La slujbă au asistat enoriași, dar și preoții din Protopopiatul Ceahlău. Oamenii au mulțumit, alături de slujitorii sfântului altar, lui Dumnezeu pentru toate binefacerile și s-au rugat și pentru revărsarea ploii. La finalul slujbei, pr. paroh Mihai Damian, care este și protopop al Protopopiatului Ceahlău, a amintit că prezența Înalt Preasfințitului Teofan este prilejuită de sfințirea casei sociale, aflată lângă Biserica „Nașterea Maicii Domnului”.

„Lucrările la casa socială au fost realizate în mai puțin de trei ani. Pregătirile pentru zidirea acestei case au început acum peste două decenii. Gândul nostru de a ridica o casă de prăznuire s-a concretizat. Clădirea se conformează cerințelor din zilele noastre. Ne bucurăm că IPS Teofan a slujit pentru a doua oară în biserica parohiei noastre. În anul 2009, Înalt Preasfinția Sa a binecuvântat ca în apropierea acestei biserici să se ridice noua casă socială. Mulțumim Mitropolitului Moldovei și Bucovinei pentru că a răspuns invitației noastre și a slujit în această biserică într-o zi atât de frumoasă, în apropierea Postului Crăciunului”, a spus pr. paroh Mihai Damian.

Mărturisirea credinței în Mântuitorul Hristos

Înalt Preasfințitul Teofan a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre viața creștină, pornind de la textele din Apostol și Sfânta Evanghelie citite în cadrul Sfintei Liturghii. „Sfântul Apostol Pavel ne spune că viața noastră este o luptă. Viața noastră este o luptă pentru că avem vrăjmași de la trup, de la lume și de la demoni, după cum ne spune Sfântul Pavel. Trupul ne ispitește cu lăcomia, cu beția sau cu desfrânarea, lumea ne ispitește cu ambițiile și orgoliile ei, iar puterile întunericului nu obosesc să ne ispitească pentru a ne îndepărta de Dumnezeu, de biserică și de viața adevărată. Fiind în această întreită luptă, Mântuitorul ne spune că putem birui dacă Îl mărturisim și nu ne rușinăm de El: „Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi și Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri” (Matei 10, 32), „Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, de acesta și Fiul Omului se va rușina, când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri” (Luca 9, 26). Haina mărturisirii de Dumnezeu constituie arma cea mai puternică împotriva dușmăniilor de orice fel. Sfântul Apostol Pavel, în Epistola către Efeseni citită astăzi (n.r. ieri), ni-l arată pe creștin ca pe un oștean împodobit cu arme”, a explicat IPS Teofan. În continuare, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a remarcat că duhul din biserică trebuie să se prelungească în așezămintele sociale, unde se amenajează de obicei și o bibliotecă. „Orice parohie trebuie să fie cetate de scăpare pentru creștini, pentru a primi forță, binecuvântare și pentru a duce mai departe crucea de creștini în oastea Domnului Hristos”, a afirmat Înalt Preasfinția Sa, care a oferit apoi părintelui paroh Mihai Damian distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”.

Părintele Mihai Damian, cetățean de onoare al comunei Ceahlău

Părintele paroh Mihai Damian a mulțumit Înalt Preasfințitului Teofan pentru distincția oferită, apreciind că ea aparține întregii parohii pe care o păstorește. „Aceasta este a treia cruce pe care o primesc. Crucea Moldavă am primit-o de la Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, la momentul sfințirii mănăstirii de pe Muntele Ceahlău. Biserica de pe Muntele Ceahlău a fost ridicată tot cu sprijinul dumneavoastră. Mulțumesc pentru că m-ați ascultat și ați sprijinit construirea casei sociale. Jertfa și osteneala au fost foarte mari. Am rămas impresionat de mobilizarea dumneavoastră și de faptul că mereu ați răspuns pozitiv apelului nostru”, a spus pr. paroh Mihai Damian. A urmat sfințirea casei sociale de către Înalt Preasfințitul Teofan. La final, Gheorghe Crețu, secretar al Primăriei Ceahlău, a prezentat câteva din realizările părintelui Mihai Damian în cei peste 40 de ani de slujire preoțească, atât în calitate de paroh, cât și în demnitatea de protopop al Protopopiatului Ceahlău. Gheorghe Crețu a scos în evidență jertfelnicia părintelui protopop Mihai Damian care s-a implicat în zidirea de biserici și care are un rol deosebit în viața comunității din comuna Ceahlău. În continuare, Dumitru Coroamă, primarul comunei Ceahlău, a oferit părintelui protopop Mihai Damian titlul de „Cetățean de onoare” al comunei Ceahlău.

Comentarii Facebook


Știri recente